Počinje sezona u Pozorištu lutaka

Pemijernim izvođenjem predstave “Silvesterovo blago” u petak, 5. oktobra u 19 časova počinje nova sezona u Pozorištu lutaka u Nišu.

“Silvesterovo blago” namenjeno je deci, ali puno govori o temama koje su odraslima važne, pa će zbog toga ni roditelji neće dosađivati. Na deci prihvatljiv, razumljiv i duhovit način ona se bavi itekako ozbiljnim temama istovremeno pruzajući odraslima neko drugačije viđenje društvenih problema sa kojima se svakodnevno susreću.

– Predstava je specifična jer na ozbiljan način govori o ozbiljnim temama koje se najviše tiču odraslih, ali ne treba izbegavati razgovor o njima ni pred decom i mi pokušavamo to da uradimo ovom predstavom – rekao je jedan od režisera profesor Rumen Račev.

Jedan šeik i jedan plemić kreću u lov na zakopano blago sa svojim slugama i sukobljavaju sa međusobno, ali u ratnom obračunu učestvuju samo sluge, jednooki gusar i Pablo, dok njihove gazde sede pod suncobranom. Vodeći borbu Pablo objašnjava gusaru da ako junački izgube svoje živote tokom rata njihove vođe će dobiti spomenike i naravno njemu to nikako nije jasno…

– Decu ne treba potcenjivati da ne razumeju neke stvari jer ima stvari razumeju mnogo bolje nego odrasli – rekla je rediteljka docent Borjana Georgijeva.

Jedinstvena priča o ratu i sebičnosti, sličnostima i razlikama mađu ljudima, manipulaciji slabijima, ali i isceljujućem i izlečivom efektu ljubavi ispričana je tako da nasmeje najmlađe, ali i da navede odrasle da se zapitaju o motivima ponašanja onih koji se često predstavljaju kao vođe nekog društva.

-Rad na predstavi je bio savršen i mislim da smo uradili mnogo dobru predstavu koja nosi poruku za decu, ali i roditelji mogu mnogo toga da se priseta – rekao je “gusar” iz predstave Srđan Miljković.

On je najavio da niška najmlađa publika može do nove godine očekivati rimejk predstave “Lepotica i zver” koja je trenutno u pripremi.

Oni koji ne stignu u petak na premijeru predstavu mogu pogledati u nedelju u 11:30h, a cena ulaznice je 200 dinara.

U četvrtak 11. oktobra od 18 sati na repertoaru je “Patulak nosonja”, a 14. oktobra od 11:30h “Čarobnjak iz Oza”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *