Polemika zbog novca Direkcije

Da li je opravdano prebaciti Direkciji za izgradnju grada Niša 200 miliona dinara novim rebalansom budžeta bila je glavna tema današnjeg Gradskog veća.

Polemiku je započeo Gradski većnik Miloš Banđur nezadovoljan odlukama Uprave za finansije koja rebalansom nije predvidela finansiranje određenih projekata Uprave za komunalne delatnosti koji imaju njegovu podršku, ali je predvidela prebacivanje 200 miliona dinara Direkciji za izgradnju grada sa pozicije izgradnje na poziciju održavanja.

Banđur smatra da je neophodno znati kako će suma od 200 miliona biti utrošena i za koje projekte i, kako kaže vrlo je važno da većnici o tome budu obavešteni.

– Mi pričamo ovde konkretno o ovih 200 miliona. To se valjda smatra nečijim privatnim pravom, pa ima pravo da ga prebaci sa jedne pozicije na drugu. Radi se o tome da mi kao gradski većnici imamo pravo da budemo upućeni i obavešteni o svemu vezano za predmete o kojima odlučujemo – rekao je Banđur tokom sednice.

Ovakve komentare većnika gradonačelnik Niša Zoran Perišić ocenjuje kao korisne.

– Ovo nisu nesuglasice u okviru SNS-a. Po nama ovako treba da izgleda rad Gradskog veća. Da kroz dijalog, kroz razgovor dođemo do nečega što može da funkcioniše – kaže Perišić.

Kako kaže gradonačelnik i on je tražio obrazloženje od Direkcije za izgradnju grada zašto su neke stavke veće i zašto se krene da se “uradi 80 metra ulice, a uradi se 100”.

– Svaki potez i svako plaćanje mora biti debelo obrazloženo. To nije davanje novih 200 miliona Direkciji za izgradnju već prebacivanja sredstava sa pozicije na poziciju u okviru iste Uprave i u okviru iste Direkcije – rekao je gradonačelnik.

U polemiku se tokom sednice uključio i Ljubivoje Slavković koji je naglasio da Direkcija mora taksativno da prikaže kako je utrošeno 200 miliona dinara.

– Ovo kažem zato što je do sada bila praksa da se na ime održavanja rade gotovi objekti pa imamo divlje objekte, pa imamo sporove o kojima smo prošli put pričali, pa imam nahnade koje dajemo ljudima zato što radimo objekte bez dozvole. Upozoravam ljude iz Direkcije za izgradnju grada i tražim od troje većnika koji to nadgledaju, da se precizno prati da li će se 200 miliona potrošiti za održavanje – rekao je Slavković.

I pored oštre polemike većnici su jednoglasno usvojili zaključak o predlogu odluke rebalansa budžeta.

Većnici su se složili da će prilikom formiranja budžeta za narednu godinu od Direkcije biti zahtevan spisak investicija za koje će biti utrošena odobrena sredstva.

5 comments

  1. A neki koliko juce tvrdili da nece glasati za rebalans bas zbog ovih 200 miliona. Toliko o principima i doslednosti.

  2. Bane kontroliše sve nadležne Uprave i dovoljan deo Gradskog Veća,pa može da radi šta hoće.

  3. Није проблем у ребалансу, није проблем у 200 милиона, већ је потреба Али Банане Јовановића да избегне њему стране, мрске и досадне тендере и законе, које ионако није поштовао на првој позицији јер он ништа не изграђује већ само одржава. Нажалост, драге Нишлије, није извршено демонтирање већ цементирање система.

  4. Da banance ili ti bananica radi sta hoce kao mile 96 to vec svi znaju,al mi ovaj ljuba nije jasan sa izjavom ali uopste!? Kaze imamo gotove objekte ,pa posle kaze imamo objekte koji se grade bez dozvole a zato placamo odstetu? Il su gotovi ili se tek grade,ne kapiram ili ne razumem …

  5. 5 oktobar
    Kakva naknadna obrazloženja Direkcije i Branislava Jovanovića Programa izgradnje i održavanja,KADA SVE TO VEĆ IMATE U DOKUMENTACIJI.Da li Vi umete da čitate dokumentaciju ili ne.Ako ste već resorni većnik trebalo je da znate barem isto ko direktori JKP i JP.Ovako Vi ne umete da objasnite zašto trošite 2 miliona evra,para građana Niša.Vaš gradonačelnik neće da se meša u sukob kao da je on tu sudija,pa valjda je prvi on trebalo da traži obrazloženje ili je ”njemu već sve jasno”ko je tu zbunjen a ko se pravi lud,VIDEĆEMO.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *