50 godina od ulaska Radničkog u Prvu ligu

Na današnji dan 1962. godine Fudbalski klub Radnički pobedio je Vardar u revanšu baraža i plasirao se prvi put u istoriji u Prvu saveznu ligu.

Pre tačno 50 godina Radnički je u 39. godini postojanja izborio plasman u elitni rang bivše Jugoslavije. Tu 1961/62. sezonu završio je na drugom mestu Druge savezne lige sa bodom manje od Budućnosti. Druga pozicija značila je da će se RAdnički za Prvu saveznu ligu boriti u baražu sa Vardarom iz Skoplja.

Prvi meč je bio odigran u Nišu 27. maja, a u sastavu Radničkog su bili Miodrag Knežević, Ilija Dimoski, Radislav Radivojević, Mirko Grbić, Dobrosav Jocić, Stevan Balov, Stevan Ostojić, Vitomir Sovrović, Miodrag Jeremić i Branko Korolija.

Tu utakmicu na Gradskom stadionu posmatralo je oko 15.000 gledalaca. Vardar je poveo sa 1:0 u 20. minutu golom Dončevskog, a samo 9 minuta kasnije izjednačio je Balov. Nedelju dana kasnije, rezultatom 1:1 Radnički je otputovao u Skoplje na revanš.

Tog istorijskog 3. juna, sastav Radničkog je bio: Knežević, Dimovski, Cvetković, A. Nikolić, Grbić, Jocić, Balov, Ostojić, Radivojević, Sovrović i Jeremić.

Na stadionu u Skoplju bilo je oko 15.000 gledalaca, a tadašnji član Prve lige Vardar nosio je epitet favorita. Regularan tok završen je bez golova, pa su usledili penali.

Tada je bilo pravilo da prvo fudbaleri jednog tima izvedu 5 penala, pa drugog. Vardar je prvi počeo, Božinovski i Dančevski su postigli po gol, pa je Popovski pogodio stativu. Sigurni su potom bili i Dacevski i Šuličevski, pa je Vardar vodio sa 4:0.

Usledilo je izvođenje niških fudbalera. Nikolić, Sovrović i Balov su bili sigurni, dok je šut Kneževića odbranio golman ekipe iz Skoplja. U petrom krugu Dimoski je dao gol za izjednačenje – 4:4.

Tada je došlo do naizmeničnih izvođenja jedanaesteraca. Božinovski je šutirao za Vardar i promašio, a Vitomir Sovrović je nakon toga bio siguran i doneo slavlje Radničkom i pobedu od 5:4.

Nakon pobede u Skoplju usledilo je slavlje u Nišu, ali i trenuci koji se ne zaboravljaju.

– Bilo je veličanstveno vraćanje iz Skoplja, kao i doček u Nišu. To su najlepši trenuci u istoriji kluba i svih nas – seća se Miodrag Knežević, golman te generacije.

Fudbaleri iz te ekipe se i dalje okupljaju i sećaju dana kada su doneli veliki uspeh Radničkom i Nišu. Ove godine na okupljanju biće Vitomir Sovrović, Dobrosav Jocić, Branko Korolija, Vladimir Nikolić i Miodrag Knežević. Trebalo bi da dođe i Steva Ostojić koji je u Beogradu. 

Neki su opravdano odsutni, kao kapiten Mirko Grbić koji je u Čikagu i Milorad Jeremić koji je u Nemačkoj. Ostali igrači iz te generacije, nažalost, nije više sa nama.

Jocić, Korolija i Knežević pozdravili su navijače na Delijskom Visu pred početak utakmice Radničkog i Inđije u 33. kolu Prve lige.

Published
Categorized as Sport

2 comments

  1. Овде тражим нешто о легендарном играчу Радничког, Витомиру Совровићу, али узаљлуд. Случај је хтео да укратко па пласману Радничког у Прву лигу, дођем са друге стране оне државе у Ниш код рођака и то у Зетску 9, и да читаве дане проведем уз оне сјајне играче и људе. Посебно ме је и игром и понашањем фасцинирао Совровић, па сам у родни крај донео приче о њему на шта су ме другари прозвали Совровић.

  2. Наставак.
    Касније сам у Нишу завршио факултет и на рад отишао у Свет али успомена на Раднички и Совровића остала је до пензионерских дана. Шта је са Совровићем касније било не знам, осим да је на жалост превремено преминуо. Интересује ме да ли негде на интернету постоји биографија овог и осталих ондашњих спортских хероја Ниша и целог југа Србије. Ако их нема онда је то срамота и за Раднички и са

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *