Ozbiljne pripreme za proslavu Milanskog edikta

Iako još uvek nije formiran gradski Savet za proslavu Milanskog edikta gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da je mnogo toga već spremno, a podrška države je velika.

Perišić ističe da bi država na nivou predsednika Republike Srbije trebalo da formira Odbor koji će se baviti proslavom 1700 godina Milanskog edikta. Grad je imao Savet, ali nakon smene vlasti, obzirom da ga je formirao bivši gradonačelnik, Savet je ostao bez svojih ključnih članova.

Novi gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da se od prvog dana uključio u organizaciju proslave Milanskog edikta i da će novi Savet biti formiran u toku sledeće nedelje.

Takođe, prema njegovim rečima u planu je i otvaranje kancelarije koja će sledeće godine koordinirati radom Odbora i Saveta.

– Mi ne želimo da to vežemo za jedan datum, već će to biti bukvalno niz aktivnosti tokom cele godine. Dogovorili smo se da krenemo 11. januara na proslavi oslobođenja grada Niša gde ćemo započeti ceo niz događaja – kaže Perišić.

On dodaje da će u toku sledeće godine biti koncerata duhovne muzike, Evropski festival vinskih vitezova, dobrotvorni bal i još mnogo toga, jer kako kaže gradonačelnik “folder je otvoren”, ali mnogo toga zavisi i od finansija.

Perišić je naglasio da će Sanja Ilić napraviti muzičko-scenski spektakl. Postoji ideja da se napiše jedna opera. Takođe, pozorišta širom Srbije bi trebalo da izvode predstave posvećene Konstantinu.

Gradonačelnik Niša je u neprestanom kontaktu i sa direktorom zavoda za Zaštitu spomenika u Nišu Miletom Veljkovićom kako bi zajedničkom saradnjom niški spomenici kulture u najboljem izdanju dočekali 2013. godinu.

– Spomenici se šminkaju, glancaju pokušaćemo da uradimo nešto i sa Narodnim muzejem, restauriraće se i Oficirski dom. Ono što postoji od spomenika naravno uradiće se koliko možemo u okviru onoga što imamo, jer kada dođu ljudi oni će želeti da vide nešto – rekao je Perišić.

Verski analitičar Živica Tucić nedavno je u izjavi B92 rekao da u Nišu “nema kapaciteta, nema infrastrukture” i da će jedna “velika ideja biti najskromnije obeležena možda čak i u Beogradu, a kamoli u Nišu”.

Perišić kaže da uvek ima onih koji misle da bi to mogli da urade bolje.

– Verujte mnogo toga je pokrenuto, ali vi uvek imate dežurne kritičare i nehiliste koji će reći ništa se ne radi, ja da sam tu ja bi to već sve odavno pokrenuo, ali priča je malo drugačija – zaključio je Perišić.

12 comments

  1. Pripreme za proslavu “1700.g HRIŠĆANSTVA” 2013.god. se počinju najmanje 5 god.ranije. Nova vlast neće snositi nikakvu krivicu za predstojeću sramotu.

  2. Proslava “1700. god. HRIŠĆANSTVA” ima nacionalni značaj i priprema se bar 5.god.unapred. Nova vlast nema nikakvu odgovornost za PREDSTOJEĆU SRAMOTU.

  3. Nemojte da zaboravite da pozovete Sanju Ilica jer on priprema delo za ovu priliku vec nekoliko gfodina! Pa nemojte da propadne remek delo Sanje Ilica! Taman posla da ga zaobidjete! Hahahahahahah

  4. Sve je to lepo, ali gde je pobogu spomenik caru Konstantinu?! Toliko price o proslavi, a glavnog nema, tj. njegovog spomenika nema!

  5. ma sta je u ovom ;epom gradu bilo na vreme,,,ni jedan stadion ne modu da zavrse o roku,,samo se hvale,ma ko bio na vlasti,,

  6. sta ste napravili gde cete proslaviti taj milanski edikt u kafani ili na ulici skupicete 10 deteta da vam otpevaju pesmicu i to je proslava

  7. uzmimo u obzir da bi situacija bila ista i da je bilo koji drugi grad u pitanju… Naravno, tu ne racunam Beograd, jer on nije grad, on je drzava za sebe… Stoji da je zalosno da grad uredjujemo uvek kada neki stranci treba da dodju, dok se s druge strane nista ne radi kako bi nislije u tome uzivale. Ali, eto povoda da se grad malo probudi, kao i da se digne svest stanovnistva o turistickom potencijalu Nisa, koji je, uzgred receno ogroman! Da potsetim da su iskopavanja na mediani prekinuta tokom I i II sv. rata, pa su ponovo pokrenuta 60-ih cini mi se, a potom ponovo prekinuta sve do u skoriju proslost. Ima ova prica i neku pozitivnu stranu naposletku… 🙂
    samo da se ne zavrsi na tome…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *