Počela berba grožđa u Nišu

Berba grožđa u Čegarskom vinogorju počela je tokom vikenda, dvadesetak dana ranije no što je to uobičajeno, a stručnjaci kažu da su razlog tome visoke temperature.

Vinogradri kažu da su zadovoljni i kvalitetom i količinom roda, a tome je verovatno doprinelo i korišćenje sertifikovanih sadnica na pogodnom podneblju i primene odgovarajućuh zaštitnih mera.

Suva i topla godina doprinela je kvalitetu grožđa i visokom sadržaju šećera. Zbog toga vinari od ove berbe očekuju vrhunska desertna vina.

– Jedan od vinograda star je tek tri godine, a po sadnom mestu je rodilo oko 1,5 kg grožđa, što je za ovaj uzrast više nego kvalitetno. Očekujem da će vina biti jaka i vrhunska. Prodajom roda sa jednog hektara, vinogradar može ove godine očekivati zaradu od oko 5.000 evra, kad se odbiju troškovi obrade – kaže Ivan Petković, stručni saradnik Uprave.

Kako kažu u Upravi bliži se završetak izgradnje vinarije u selu Kamenica, pa bi Nišlije već sledeće godine na proslavi godišnjice Milanskog edikta, mogle da predstave kvalitetno vino iz svog vinogorja.

– Imamo velike mogućnosti za razvoj i unapređenje standarda života na selu, ali je potrebna stalna edukacija proizvođača s jedne strane, što već uveliko radimo, ali i podizanje kapaciteta institucija, s druge strane – rekla je Aleksandra Brzaković, načelnica Uprave.

Prema podacima koje je predstavio Srđan Aleksić, gradski većnik za poljoprivredu, na teritoriji Niša, pod zasadima vinove loze ima do 200 hektara sorte plovdina, prokupac, smederevka i župljanka. Poslednjih godina uspostavljeno je još 30 heltara savremenih zasada sa sertifikovanim sadnim materijalom.

5 comments

    1. Obrisan je zbog kršenja Uslova korišćenja – zabranjeno je lažno predstavljanje, a Vi ste ostavili nekoliko komentara pod različitim imenima.

  1. ne secam se da sam uopste ostavio ime i prezime, a posebno ne lazno. da namate mozda neki drugi razlog za skidanje komentara, pre ce to biti. I da ponovim, puna su vam usta demokratije, al kad se vama nesto ne svidja, onda cenzura,cccccc!

    1. “Neutralni posmatrač”, “Srbija”,.. ne morate da ostavite ime i prezime, nije dozvoljeno da ostavljate komentare potpisane različito.

  2. Pa kad ste tako striktni sto ne skinuste i onaj sa imenom neutralni posmatrac, ali taj vam izgleda ne smeta mnogo kao ovaj ovde.A pouzdano znam da mnogi koriste razna imena pa ih ne skidate. ne znam stvarno sta vam smeta u onom komentaru. Nema ni psovki, ni vredjanja, jednostavno izneseno misljenj, ali vama ocigledno neodgovarajuce.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *