Intervju: Sava Ranđelović

Niš je oduvek imao sportske talente, a vaterpolista Sava Ranđelović je jedan od njih. Da bi uspeo u ovom sportu morao je da ode iz rodnog grada, ali ne odbacuje mogućnost da se nekada i vrati.

Sava je rođen u Nišu 1993. godine, a u prvom razredu osnovne škole odlučio je da ode na bazen i trenira vaterpolo. Sport koji je ovu naciju uvek radovao, ali koji nije plaćen kao neki drugi. Septembra ove godine kada je juniorska reprezentacija u vaterpolu osvojila srebro na Evropskom prvenstvu, na pobedničkom postolju je bio i jedan Nišlija. Sava Ranđelović je iz Francuske doneo srebro i tako pokazao da i Niš ima bisere vredne pažnje.

– Kada se vratiš sa nekog velikog takmičenja sa medaljom, utisci su sigurno fenomenalni. Biti drugi u Evropi nije mala stvar, ja sam prezadovoljan. Krivo mi je što nismo izvukli snage da pobedimo u finalu, ali to je sport, nekad pobeđuješ, nekad gubiš. Iskreno, verovao sam u uspeh, u svoje saigrače da možemo do medalje. Imali smo težak put do finala i ponosan sam na svoju ekipu… Atmosfera u timu je fenomenalna, to nas je krasilo celog prvenstva, kao i želja, volja i atmosfera u i van bazena – rekao je Sava.

Srebro za Savu sija kao zlato. U finalu Srbija je izgubila sa 7:6 od Italije, ali još jedna osvojena medalja govori da se ovde igra najbolji vaterpolo.

– Ja sam prezadovoljan, ponavljam, ostaje mali žal za zlatnom medaljom, ali opet i srebro je veliki uspeh. Od 16 ekipa biti drugi u Evropi nije mala stvar – kaže Ranđelović.

Vaterpolom je počeo da se bavi kada je imao 7 godina, dakle pre 12 godina. U Vaterpolo klubu Niš proveo je tačno jednu deceniju, a tada je otišao iz rodnog grada da bi napravio karijeru.

– U Nišu sam napravio svoje prve “korake” i stekao neko određeno iskustvo pored dosta iskusnih igrača i trenera koji su me trenirali i pomogli da napredujem – priča Sava Ranđelović.

 
Iz Niša je 2010. godine otišao u Vaterpolo klub Kikinda, odakle je stigao u Crvenu zvezdu gde i sada igra.

– Drugu sezonu za redom sam u Zvezdi, klub je doveo velika pojačanja, Prlainovića, Pjetlovića, Rađena, Šefika i Vapenskog. Čast mi je da treniram sa ovakvim igračima koji će mi pomoći da dosta toga naučim i samim tim napredujem. Očekivanja su velika, mislim da će u našoj ligi biti veoma uzbudljivo. Drago mi je da ću imati dosta jakih utakmica i da će publika moći da vidi mnogo uzbudljivih utakmica što je dobro za naš vaterpolo – kaže Sava Ranđelović.

Uspesi sa mladom reprezentacijom i dobre igre motiv su napredak. Savina želja je igranje u seniorskoj reprezentaciji, a o inostranstvu još ne razmišlja.

– Osvajanjem ove medalje ambicije rastu. Sledece godine ova generacija ima Svetsko prvenstvo. Kada budem zadovoljio kriterijume selektora, nadam se da ću biti pozvan u A reprezentaciju jer je san svakog vaterpoliste da igra za seniorski tim. Što se inostranstva tiče, ne razmišljam puno o tome, imam ugovor sa Zvezdom na 4 godine. Sada sam posvecen njoj, a ako dobijem neku ponudu i ako budu bolji uslovi za napredak, sve je moguće – ističe Ranđelović.

 
Vaterpolo klub Niš, u kom je ponikao i Sava, ne postoji više jer je ugašen zbog velikih dugovanja. Niški vaterpolo sada predstavlja Nais koji se takmiči u Prvoj B ligi. Stanje u vaetrpolu u Nišu je teško, ali mladi Ranđelović ne odbacuje mogućnost da se vrati “korenima”.

– Naravno da bih voleo da se vratim u klub u koji sam ponikao. Kao što sam rekao, ako dobijem ponudu i ako budu bolji uslovi za napredak, sve je moguće – iskren je Sava.

Do tada Sava će da predstavlja Niš kroz igre u reprezentaciji, medalje, pehare koji ga čekaju. Da bi uspeo morao je da ode iz Niša, nadamo se da mladi talenti koji uporno treniraju i žele uspehe poput Milanovića, Šefika, Šoštara, Šapića, Udovičića i drugih, neće morati da odlaze iz svog grada. A da bi se to ostvarilo, uz marljiv rad potrebna je i velika podrška.

Published
Categorized as Sport

2 comments

  1. Svaka čast! Momka lično ne poznajem, ali mislim da je krajnje vreme da neko sa juga Srbije sa ovakvim pogledom na svet, predanošću i skromnošću postane najbolji u vaterpolu, a ovaj momak ima sve šanse za tako nešto. Samo napred, sve najbolje u budućoj siguran sam uspešnoj karijeri i veliki pozdrav!

    P.S Success is focusing the full power of all you are on what you have a burning desire to achieve!

  2. Za neupućene novinare Sava je iz Doljevca i svakog dana je putovao u Niš na treninge to se isplatilo a nadamo se da će jednog dana stići i do olimpijskog zlata sa seniorskom reprezentacijom!!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *