Penzioneri odlučuju o vlasti u Leskovcu

Troje odbornika PUPS-a napustilo je aktuelnu vlast i dalo podršku novoj koaliciji okupljenoj oko SNS. Dok novinari kažu da to i nisu velike promene, NVO sektor osuđuje obavezno “prekomponovanje” vlasti na lokalu.

Prema rečima Milorada Stošića člana Izvršnog odbora PUPS-a odluka troje članova ove stranke iz Leskovca da promene koalicione partnere je iz programskih razloga.

– Jednostavno smo zaključili da u novoj kolaiciji možemo bolje da realizujemo naš socijalni program na dobrobit svih građana – rekao je Stošić.

Daliborka Miljković novinarka iz Leskovca upoznata sa aktuelnom političkom situacijom kaže da je sve u raspodeli kolača i da problemi nisu programske ili ideološke razlike.

– Još od 2000. godine traje taj neki odnos snaga u Leskovcu i uvek su problematična tri odbornika. Suštinski tu i nema promene, jer su to sve jedni isti ljudi koji ili promene poziciju ili promene stranku – kaže Miljkovićeva.

Nevladin sektor sa druge strane, kao spona između građana i vlasti, osuđuje princip da vlast na lokalu mora da bude kao vlast na republičkom nivou.

Ivan Grujić iz “Edukacionog centra” smatra da se na taj način obesmišljavaju lokalni izbori.

– Pitanje je kako će građani reagovati na sledećim izborima. Koji je njihov motiv da izađu da glasaju kada će sutra da se teži da se formira ista vlast kao na republici. Mislim da sa tom praksom treba da se prestane – rekao je Grujić.

Podsetimo, nakon izbora 6. maja vlast u Leskovcu formirale su Demokratska stranka i koalicija SPS -PUPS sa tesnom većinom od 39 odbornika.

Nakon formiranja republičke vlasti koju su socijalisti formirali sa SNS-om i URS-om krenulo se sa inicijativom prekomponovanja vlasti i na lokalu.

I pored brojnih pokušaja vrha SPS-a, leskovački odbor ove stranke nije pristao na promenu aktuelnih koalicionih partnera.

Ipak, pre 2 dana troje odbornika PUPS-a napustilo je aktuelnu vlast i pridružilo se koaliciji koju čine SNS, URS, Nova Srbija, Jedinstvena Srbija, DSS i sada PUPS.

Ova nova koalicija koja takođe ima 39 odbornika predala je zahtev za smenu gradonačelnika Slobodana Kocića (DS). Na potezu je predsednik leskovačke Skupštine Živojin Stefanović, inače prvi čovek Gradskog odbora SPS, od kog se očekuje raspisivanje sednice. 

2 comments

  1. Ma, koji to NVO sektor osudjuje? Ako je jedna organizacija blisko povezana sa odlazecom vlascu NVO sektor, dobro onda…

  2. Sto NVO sektor nije osudjivao kada se prosla vlast pravila, nego su cak aktivno ucestvovali u kampanji pod plastom povecanja izlaznosti.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *