Francuski ambasador u poseti Nišu

Gradonačelnik Niša i ambasador Francuske zaključili da saradnja koja je do sada postojala u obrazovanju i kulturi mora da se proširi i na oblast ekonomije.

Fransoa Gzavije Denio prvi je ambasador neke zemlje koji je posetio novoformiranu gradsku vlast.

Francuski ambasador je došao u Niš u pratnji svoje supruge i ekonomskog tima, a kako kaže gradonačelnik Niša Zoran Perišić pored razgovora o kulturi i obrazovanju najviše je bilo reči o privredi.

– Francuska je zemlja brendova i želimo da deo tih brendova postane i deo Srbije. Želimo da pokažemo investitorima iz Francuske da su grad i region dobar teren za takav posao – rekao je gradonačelnik Niša.

Delegacija ambasade posetiće i pogon firme “Voslo kožifer” koja posluje u krugu Mašinske industrije u severozapadnoj industrijskoj zoni.

– Veoma je važno da vidimo kakvo je mišljenje francuskih investitora koji već rade u Srbiji. Uprkos ekonomskoj krizi u Srbiju svaka tri meseca dođe po jedan investitor – rekao je ambasador Francuske.

Kada je reč o investicijama, ambasador Francuske je potvrdio da je potpisan ugovor sa francuskim Sažemom, ali da se ta investicija odvija u etapama i da trenutno ne zna dokle se stiglo.

Francuska i Niš imaju odličnu saradnju u oblasti obrazovanja. Kako je naglasio ambasador ove zemlje, Niš ima bilingvalno odeljenje u Gimnaziji “Svetozar Marković” gde se nastava odvija na srpskom i francuskom jeziku.

Takođe, na jesen će biti upisani prvi studenti na grupi za Francuski jezik i književnost koja je formirana na niškom Filozofskom fakultetu.

Gradonačelnik Perišić uputio je poziv ambasadoru Francuske da prisustvuje proslavi 1700 godina Milanskog edikta, što je ambasador prihvatio sa velikim zadovoljstvom.

1 comment

  1. Da razbijemo nos jos nekom strancu pa da imamo cesce posete ambasadora, da vide gde se Nis nalazi uopste 😉

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *