U Nišu obeležen Dan pobede

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima u centru Niša obeležen je 9. maj, Dan pobede.

Dan pobede obeležeava se 9. maja, na dan kada je 1945. godine, nekoliko minuta posle ponoći, u razrušenom Berlinu, potpisan je Akt o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke.

Ceremonijom potpisivanja, koju je organizovao predsednik SSSR-a Josif Visarjonovič Staljin, završen je Drugi svetski rat koji je počeo 1. septembra 1939. napadom Nemačke na Poljsku.

Tačni podaci o žrtvama nikada nisu utvrđeni. Prema izveštaju državne komisije SFRJ, na prostorima bivše Jugoslavije, poginulo je i pobijeno 1,7 miliona ljudi, među kojima 304.948 boraca.

Danas se slavi i Dan Evrope u znak sećanja na 9. maj 1950. godine kada je na predlog tadašnjeg ministra spoljnih poslova Francuske Roberta Šumana uspostavljena nadnacionalna organizacija za upravljanje industrijom uglja i čelika – preteča moderne Evropske unije.

1 comment

  1. Mnogo puta ponovljena glupost postaje automatizovana glupost.Spomenik u centru grada podigao je, daleke 1937, Dragiša Cvetković prilikom proslave 60.godina od oslobođenja Niša od Turaka. Na ovaj spomemenik se polažu venci i 14.oktobra,dan oslobođenja Niša u II sv.ratu iako isti nema nikakve veze sa ovim spomenikom! Jedino Bubanj i logor na Crvenom krstu jesu spomenici koji su organiski vezani za drugi svetski rat.Ali, tamo kamere ređe svraćaju, slučajnih prolaznika je još manje….

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *