Počeli “Dani evropskog filma” u Nišu

“Dani evropskog filma” počeli su u Nišu. Na sinoćnjem otvaranju, u Niškom kulturnom centru, prikazan je danski film “Nasledstvo”.

Uz muziku kvanteta “Kreativo” na svečanom otvaranju okupili su se predstavnici institucija kulture i nekoliko ambasadora zemalja Evropske unije koji su pomogli organizovanje festivala.

– Mesec maj je posvećen građanstvu, a upravo to nalazimo u našim filmovima. Po neki su malo stroži, ali se ne libe da progovore o solidarnosti, ljubavi i putovanjima – rekla je Azilis Toupin, direkrorka Francuskog instituta.

Mete Kjuel-Nilsen, ambasadorka Danske, pozvala je sve da zaborave na predrasude, jer kao što je Srbija puna zanimljivih kulturnih razlika, takav je i ostatak Evrope koji treba upoznati.

– Ovde sam zato što zaista verujem da kultura pravi most među nama. Kroz kulturu širimo vidike i rušimo granice, pravimo mrežu  koja će nam omogućiti bolju saradnju – dodala je ambasadorka Danske

Festival organizuju Niški kulturni centar, Media centar i Francuski institut.

– Drago mi je da Evropa dolazi u Niš preko filma, ali nadam se da će uskoro i na druge načine – rekao je Milan Predan, zamenik ambasador Slovenije.

Večeras su na programu filmovi “S one strane tišine” i “Lamerica”, ulaz je slobodan.


Sreda, 9. maj

20h S ONE STRANE TIŠINE (Jenseits der Stille), Nemačka, 1997, 108‘
režija: Caroline Link
uloge: Sylvie Testud, Tatjana Trieb, Howie Seago, Emmanuelle Laborit, Sibylle Canonica

Priča o devojčici Lari, čiji su roditelji gluvonemi. Lara je jedini član porodice koji može da čuje i govori i zato ona služi kao prevodilac svojim roditeljima u najrazličitijim životnim situacijama. Za Božić, Lara od svoje tetke Klarise dobija na poklon klarinet, otkriva svoju ljubav prema muzici i odlučuje da upiše muzičku akademiju, ali da li će njeni roditelji moći da razumeju njenu odluku.

22h LAMERICA, Italija, 1994, 116‘
rezija: Gianni Amelio
uloge: Michele Placido, Enrico Lo Verso i Piro Milkani

Film govori o dvojici italijanskih prevaranata koji dolaze u Tiranu u postkomunističkom periodu sa željom da se protivzakonito obogate. Jedan od njih ostaje bez ličnih dokumenata, onemogućen mu je povratak u Italiju i prinudjen je da se utopi u masu koja se ukrcava na brod. Oni veruju da odlaze u Ameriku gde ih čeka bolja budućnost, a ustvari se iskrcavaju u Italiji. Film je snimljen po istinitom događaju iz 1991. godine.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *