Otvorene Horske svečanosti

Pred nešto više od hiljadu ljudi na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi u subotu uveče su otvorene 24. Internacionalne horske svečanosti.

Svečano otvaranje počelo je u 21h nastupom kombinovanog vokalno instrumentalnog sastava pod dirigentskom palicom Stanimira Redžića, koji je ujedno i kompozitor dela sa početka svečanosti. Hor je uz pratnju orkestra izveo kompoziciju „I Ant je tu“.

Učesnici ovog programa bili su Simfonijski orkestar Niš, Kulturno-umetničko društvo iz Pirota i Etno grupa „Naissus“ iz Niša. Solisti koji su se predstavili publici su etno pevač Jelka Vasić, Irena Petrović, Jelena Mitković i tenor Marko Milanović.

Tokom večeri dodeljena su i posebna priznanja. Za izuzetan doprinos afirmaciji muzičke kulture uručena je nagrada ženskom horu „Collegium musicum“, koju je primila priznata dirigentkinja Darinka Matić Marović.

Nagrada za razvoj horskog pevanja i u ime 125 godina postojanja, „Zlatna značka“ je uručena Crkvenom horu „Branko“ iz Niša, dok je za zalaganje u organizaciji dosadašnjih festivala uručeno priznanje Draganu Stojadinoviću, tehničkom organizatoru Niškog kulturnog centra.

Na prvoj večeri festivala još su nastupile Dečija crkveno-pevačka družina „Branko“ iz Niša, Hor gimnazije „9.maj“ Niš i Ženski crkveni hor „Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina.

Internacionalne horske svečanosti biće održane u periodu od 7. do 10. jula 2012 godine u Nišu.

Učešće na ovogodišnjem festivalu prijavilo je 16 horova iz Srbije i inostranstva, sa oko 500 pevača. Pored omladinskih amaterskih horova, učestvovaće i značajan broj crkvenih pevačkih društava iz Srbije.

3 comments

    1. Ne mogu da komentarisem ocenu da je rec o “komediji” (mada sam veoma sklon da poverujem!) jer sam posle decenija redovnog pracenja JHS pa pa IHS (i kao deo publike ali i clan horova) definitivno izgubio volju da se i prosetam do Tvrdjave. Ali komedija je sigurno to sto je TV BA u najavi monograije o kompozitoru, pedagogu i dirigentu Vojislavu Ilicu, za “pokrivanje” koristila internet fotografije pesnika Vojislava Ilica!!!!!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *