Ostaci komunizma u Nišu

Nekada Dan republike, a sada jednostavno 29. novembar. Na vreme komunizma u Nišu danas podsećaju samo spomenici, imena ulica i škola i još po neki zaljubljenik u prošlu ideologiju.

Pre tridesetak godina na današnji dan se nije radilo. Okupljale su se porodice na svečanom ručku i slavio se Dan republike. Dan kada je 1943. godine održano drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije.

30 godina kasnije retko ko se i seti kako je nekada bilo, a komunizam kao ideologija polako, ali sigurno odlazi u zaborav.

U Nišu na to vreme sećaju samo spomenici i biste heroja Narodnooslobodilačke borbe kojih na teritoriji Grada ima oko 185.

Istoričar niškog Zavoda za zaštitu spomenika Đorđe Stošić kaže da više od dve trećine ukupnog broja spomenika zahteva neku vrstu intervencije. Njihovo očuvanje je važno, jer prema mišljenju Stošića spomenici podsećaju na deo naše istorije.

– Vreme praznika kao što je 29. novembar definitivno odlazi u zaborav, jer generacijama koje dolaze to ništa ne znači. To ostaje samo u sećanjima nas starijih, a spomenici su deo tih sećanja – kaže Stošić.

Neke ulice u Nišu još uvek su zadržale imena iz perioda komunizma, pa se tako u samom centru nalazi ulica Lole Ribara, a tu je i zgrada u kojoj su udruženja boraca iz Drugog svetskog rata, ali i nekadašnji Savez komunista Jugoslavije.

U istoj ulici je i kuća iz koje je 1942. godine borbom u Niškom okrugu rukovodio Okružni komitet Komunističke partije Jugoslavije.

I pojedine osnovne i srednje škole u Nišu svojim imenima čuvaju sećanja na davna vremena. Narodni heroji Mija Stanimirović i Sreten Mladenović Mika još uvek imaju svoje škole, a na Dan pobede u Jugoslaviji podseća Mašinsko tehnička škola “15. maj”.

Inače 29. novembar je praznovan do 2002. godine kada je ukinut odlukom Savezne skupštine Jugoslavije.

6 comments

  1. Svako vreme nosi svoje breme. I to je deo naše istorije. Može nam se svidjati ili ne svidjati, možemo se stideti ili ponositi, ali… to je to. Odricati se prošlosti, zaboravljati prošlost, znači praviti iste greške i u budućnosti. Spomenici podsečaju na to.

  2. Kakav bre komunizam, o cemu vi pisete?!? Mi smo imali socijalizam kao drzavno i drustveno uredjenje. Ali ajde to na stranu, nebitno sto nemamo pojma. Zanima me koji datum se uzima kao datum kada je Srbija iz monarhije presla u republiku?

  3. ‘Pre tridesetak godina na današnji dan se nije radilo. ‘ a onda ‘Inače 29. novembar je praznovan do 2002. godine ‘. Da li ste procitali clanak pre nego sto ste ga objavili?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *