Niš i dalje bez bioskopa

I poslednji rok najavljen za otvaranje rekonstruisanog bioskopa Vilingrad u Nišu ponovo je probijen.

Gradonačelnik Miloš Simonović nije želeo da komentariše, već je loptu prebacio na Direkciju za izgradnju grada, koja je, kako je pojašnjeno, nadzorni organ u ovom poslu.

Ali, kada će bioskop biti otvoren za sada ne znaju ni u tom gradskom preduzeću. Portparol Direkcije Dragan Videnović pojašnjava da se sa radovima kasni jer je zakupac bioskopa promenio projekte.

– Investitor je odlučio da umesto jedne izgradi dve sale. Tako da će sada jedna biti na balkonu – kaže Videnović.

Videnović naglašava da izvođači rade, ali da se ne radi punim kapacitetom jer pojedini projekti tek “pristižu”.

– Čekamo i dalje projekat za protiv-požarnu zaštitu i kabinu. To ne znači da radovi stoje. Radi se stalno, ali jedno po jedno – pojašnjava Videnović.

Ali, kada će sve biti gotovo i bioskop otvoren, niko još ne zna. 

Samo u poslednjih nekoliko meseci postavljeno je više rokova. Od “do kraja godine”, “početkom januara”, pa “do kraja januara”.

Novinari Južnih vesti pokušali su da kontaktiraju i preduzeće “Bioskop Vilin Grad”, koje je formalni zakupac istoimenog bioskopa. Ali, na adresi na kojoj je prijavljena ova firma zapravo je privatni stan u nadgradnji.

Na vratima stana na poslednjem spratu zgrade nalazi se samo pločica sa prezimenom vlasnika, a komšije sa kojima smo razgovarali kažu da prvi put čuju da se tu nalazi firma koja ima veze sa bioskopima, kao i da ne znaju da se vlasnik stana bavim bilo čim u vezi sa tim poslom.


Rokovi nisu predviđeni ni ugovorom

Inače, rok za početak rada bioskopa Vilin grad nije predviđen ugovorom koji je potpisan sa Gradom.

Tačnije, Članom 2. predviđeno je da će “Grad Niš i nosilac projekta detaljno urediti međusobna prava i obaveze posebnim ugovorom”. Ali, javnost i dalje nije obaveštena o takvom dokumentu.

Za sada se zna da je po ugovoru koji su 9. decembra potpisali gradonačelnik, direktor Direkcija za izgradnju i preduzeća Bioskop Vilin Grad, predviđeno da ta firma prostorom upravlja 15 godina.

Direkcija se obavezala da će investirati 43 miliona dinara u uređenje, a “Bioskop” 550.000 evra u opremu, koju će po isteku roka zakupa poneti sa sobom.

13 comments

  1. Kako ‘investitor sad odlučio da izgradi dve sale’? Od početka je to najavljivano. Više se i ne trude da nas lažu…

  2. ljudi sta vam je, zivimo u Nisu… Gde je sve bitnije od gradjana, sve i medjusobna prepucavanja stranaka i sve ostalo… Ajde dajte jednog coveka koji je bio u gradskoj vlasti a da je uradio nesto korisno za oaj grad a da nije ukrao ni dinar… smesni smo… ne mozemo ni jedan bioskop da otvrimo za 10 godina… ja se secam zadnji film koji sam gledao u bioskopu (koji je imao redovne projekcije a ne kao sad kad dodje neki interesantan film onda radi) Bornov identitet… pa vi vidte koliko dugo Nis nema bioskop, mladi narastaji uopste nece imati tu naviku da jednom nedeljno npr. odu u bioskop… SRAMOTA!!!!

  3. dok beogradjani uzivaju u 3D projekcijam,cinemaplexu,koznim i udobnim foteljam u bioskopima,gradjani nisa mogu samo da uzivaju u diskotekama sa muzikom koja i nemoze a se okarakterise kao muzika,a bioskom necemo ni da vidimo,jer ne da su nas politicari unistili vec nam i kulturu unistavaju svojim lopovlukom

  4. Nadam se da ce neke mladje, jos uvek nerodjene generacije imati priliku da u Nisu imaju jedan, barem jedan bioskop koji zasluzuje da nosi to ime, ako mi, sredovecni, vec ne mozemo da uzivamo u njemu…

  5. Ove vesti slobodno možeš nazvati i tužnim vestima. Strašno, prvo tajni ugovor za bioskop, pa probijeni rokovi, a pri tom se i ne zna postoji li u stvari neki rok,onda čitava papazjanija sa kartama za Dejvis kup, pa elektrifikacija umesto izmeštanja pruge iz centra grada, naravno kako drugčije nego bez tendera uz pomoć Čeha i njihovih pragova, ne znam samo šta nije u redu sa pružnim pragovima naših proizvođača, još uvek nije izgrađen most preko Gabrovačke reke, koliko traju ta 45 dana za koja su decembra 2010.god. obećali da će izgraditi novi most… Bilo bi lepo da za promenu pokušate da nađete neku lepu temu.

  6. Koliko je ovaj gradpnacelnik nesposoban govori to sto je neverovatno da sa nekim potpisujes ugovor a da ga nijednom klauzulim ne obavezujes na neke rokove.A o Direkciji da ne govorimo.Tu sve moze i nemoze zavisi od izvodjaca.

  7. Ma cekaju neki kredit da uzmu pa oda dalje da pocnu radove , mora malo da capnu i da nas sto vise uvale, a ti narode sledeci put na izbore dobro razmisli kog ces da glasas.

  8. Strasno,grad im je dao prostor gratis na 15 god i to beogradjanima.Bez tendera.U prostor vec ulozeno 400.000 evra i opet se renovira
    Daj boze da vidimo sta ce Kusturica uraditi od bioskopa Radnik sto pre,od ovih lopova nema vajde

  9. Aneksi,aneksi… pa ne dizu nov bioskop iz temelja pa da ne znaju tacno koliko ce to da kosta i traje. Gosn Milos mr. Simonovicu šta se dešava? Hocu izvestaj!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *