Kako se trošilo gorivo u niškom zatvoru?

Gorivo u niškom zatvoru je uzimano u velikim količinama, ali sudeći prema zapisnicima do kojih su došle Južne vesti, njegova potrošnja nije pravdana. 

U liste potrošnje goriva vozila niškog KPZ-a iz 2005. i 2006. godine upisivana je samo količina uzetog derivata dok prosečne potrošnje vozila i pređeni kilometri nisu beleženi.

Koliko je cifra velika ilustruje podatak da je septembra 2006. godine u KP Domu ukupno potrošeno 3.5 tona goriva. Pod pretpostavkom da je toliko trošeno i ostalih meseci, to bi na godišnjem nivou bilo preko 40 tona.

Upoređujući ukupnu potrošnju sa listom prosečne potrošnje vozila nemoguće je utvrditi kada je gorivo utrošeno, jer pored količine uzetog derivata ne stoji i broj pređenih kilometara vozila koje je trebovalo gorivo.

Takođe i polje gde treba upisati prosečnu potrošnju vozila ostalo je prazno. Taj dokument nije overen od strane odgovornih lica, dok je izveštaj ukupne potrošnje uredno potpisan.

Uvidom u liste ukupne potrošnje u mesecima 2006. i 2005. godine jasno se vidi da potrošnja skoro nikada nije bila ispod 2 tone, a češće oko 3.

Sudeći prema listama iz 2007. godine, dolaskom novog šefa voznog parka ukupna mesečna potrošnja je smanjena za više od pola tone.

Sagovornik Južnih vesti upoznat sa dešavanjima u niškom zatvoru kaže da je zbog toga umesto da bude nagrađen taj čovek prebačen u drugu pritvorsku jedinicu po kazni.

– Taj njegov sistem izračunavanja potrošnje goriva je trebalo da zaživi u svim zatvorima u Srbiji, on je dobijao pohvale i iz Ministarstva. Takva kontrola potrošnje očigledno nekom nije odgovarala i čovek je prebačen u drugi grad – zaključio je naš sagovornik.

3 comments

  1. Ovo su sitnice i to radi skoro svaki zaposleni u KP Domu. Zloupotrebljava ko šta ima na raspolaganju. Problem je sa krupnim zverkama koji umišljaju da su Bogovi. Oni otpuštaju, zapošljavaju uz debelu proviziju, nabavljaju robu i usluge mimo zakona… Rade šta hoće i kad hoće.
    Zaplašena sirotinja gleda sa strane, nada se da će svemu ovome nekada doći kraj.

  2. gorivo za vozila se sipa na pumpi koja belezi ko0licinu,zna se prosecna potrosnja svakog vozila ,pa bilo ono i bez kontrole ne moze da trosi kao t 72.onaj ko je potpisivao takve liste i oni koji su ga kontrolisali i to odobravali treba zatvoriti,jer ne radi se o malim kolicinama goriva.a u zatvoru leze ljudi za mnogo manje iznose u delima.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *