Počeo Sajam zdrave hrane

U Domu Vojske u Nišu počeo je dvodnevni Sajam zdrave hrane i zimnice, na kome svoje proizvode predstavlja oko 30 izlagača iz Srbije i nekoliko predstavnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Osim hrane i zimnice, predstavljeni su i preparati napravljeni na bazi prirodnih sastojaka, kao što su sapuni i kreme, a ljubitelji alkoholnih pića mogu da probaju i rakije i vina.

– Imamo mlade ljude koji se bave ovakvom proizvodnjom i koji pokazuju interesovanje za to. U nekim poljoprivrednim školama uveden je i predmet organska proizvodnja. Mi za to imamo potencijala, organska proizvodnja u svetu raste, ali je i potražnja velika i tu leži naša šansa – rekla je na otvaranju Snežana Oljača sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

(/slika3) U okviru ove manifestacije biće održana predavanja i prezentacije o proizvodnji organske hrane i mogućnostima plasiranja na domaće i strano tržište.

– Ono što mi radimo na selu jeste organska proizvodnja, ovaj grad ima zdravu hranu samo je treba više promovisati i naučiti mlade da zdravije žive – kaže jedan od izlagača.

Organizatori kažu da jugoistočna Srbija ima jak potencijal za organsku proizvodnju i da prema podacima koje oni imaju čak 80% organskih proizvoda koji se izvezu iz Srbije su sa jugoistoka.

– Problem je vidljiost proizvođača jer oni skoro sve izvoze, a ovim smo želeli da ih predstavimo sugrađanima i ukažemo im na prednsti zdrave ishrane – kaže Katarina Stanković, organizator sajma.

Sajam će biti otvoren i u subotu, a radno vreme je od 11h do 19h.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *