Javni budžeti za medije i NVO

Predstavnici medija i NVO sektora na trodnevnom seminaru u organizaciji Južnih vesti, upoznali su se sa procedurama u vezi sa kreiranjem, ali i trošenjem budžeta republike, gradova i opština.

Prema rečima Predraga Blagojevića urednika Južnih vesti i jednog od organizatora seminara, cilj prvih niških internet novina nije samo informisanje, već i edukacija.  

 U čitavu priču uključeni su u i predstavnici civilnog sektora kako bi, ističe Blagojević, i oni obavljali takozvani “watch dog“ zadatak.

– To znači da su mediji tu da pišu i izveštavaju o problemima sa budžetom, a NVO sektor bi trebalo da ukazuje na njih i vrše pritisak na vlast da ih reši. Sa druge strane predstavnici civilnog sektora često ne znaju kako da utiču na kreiranje budžeta, tako da je ovaj seminar njima bio značajan i u tom pogledu – kaže Blagojević.

Teorijske i praktične treninge držali su Mirjana Barbulović i Mladen Jovanović treneri Instituta za održive zajednice (ISC). Ali, bitna novina u ovoj vrsti edukacije su gosti-predavači.

Trideset troje učesnika je tako dobilo priliku da razgovara sa ljudima koju su vezani, ili su bili vezani, za temu budžeta svojim poslom.

Gosti su bili Miodrag Stanković, načelnik Uprave za finansije Grada Leskovca, Zoran Živković, nekadašnji predsednik Skupštine Grada Niša i premijer Srbije i Života Antić doskorašnji Vrhovni državni revizor.

Jedan od učesnika Dejan Tasić, dopisnik RTS-a iz Niša kaže da će znanje sa seminara biti od koristi posebno kada budžeti dođu u novinarske ruke.

– Meni je pravo iznenađenje Života Antić koji nam je dao i praktične primere trošenja i zloupotrebe budžeta i ukazao na šta treba da obratimo pažnju. Živković je imao fenomenalan uvodni deo i priču o tome kako se kreiraju budžeti, dok je načelnik iz Leskovca demonstrirao kako budžet stvarno funkcioniše na nivou jedne opštine – rekao je Tasić.

Seminar je održan u petak, subotu i nedelju u sali niškog Media centra, a učesnici su bili iz skoro svih gradova i opština sa juga Srbije. Podršku realizaciji pružio je internacionalni fond “Partnerstvo za transparentnost”.

1 comment

  1. Bas me interesuje sta je Stankovic iz Leskovca pricao o budzetu Leskovca i finansiranju NVO iz tog grada.
    U toku prosle 2011 potroseno je do oktobra meseca za rad nepoznatih NVO 300 000 Evra.
    Niti se zna kada je i da li je raspisan konkurs,niti koje su organizacije dobile sredstva ni u kom iznosu.
    Stankovic u zakonskom roku nije odgovorio na zahtev po Zakonu o informacijama od javnog znacaja,pa smo uputili zahtev G,Sabicu kako bismo saznali istinu o potrosenih 300 000 E.
    Steta sto niste objavili njegovu diskusiju da leskovcani cuju kako se finansiraju NVO u gradu.
    Pozdrav,
    D.Nesic

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *