Neobičan hobi – pravi terene i figure za igrice

“Miniature war gaming” je strateška društvena igra, a Nišlija Miloš Stojanović pravi terene za ratne borbe, naoružava vojnike i priprema ih za “minijaturni” napad na druge zaljubljenike u ovaj neobičan hobi.

Strateška društvena igra kojoj je posvećen malo je poznata u Srbiji, ali je prema njegovim rečima u svetu veoma popularna. Za svaku igru postoji poseban teren i posebna minijaturna vojska sa svojim vođom.

Od tabli stirodura Miloš neverovatnom veštinom pravi terene sa brdima, šumama i tvrđavama, na kojima se raspoređuje mnogobrojna vojska. Obređeni komad stirodura posle obrade i bojenja može izgledati kao stena, drvo ili kamen.

Za svaku igru postoje pravila koja na prvi pogled deluju komplikovanao jer su sadržana u prilično obimnim knjigama o konkretnoj borbi, ali Miloš tvrdi da baš i nije tako i da mnogo toga naučite kad praktično krenete sa igrom.

– Poželjno je da čovek koji ovo igra zna engleski i da nije glup – duhovito dodaje Miloš.

On objašnjava da se ova strategija igra na stolu 180cm sa 120cm ili 120cm sa 120cm, a mogu je igrati dvoje, ali i mnogo više zaljubljenika. Potom se postavljaju unapred kreirani tereni i na kraju minijaturna vojska. 

Svakog od svojih vojnika Miloš je velikom preciznošću ofarbao, pa sve deluje realistično i gotovo nestvarno.

– Za bojenje jedne figurice mi treba 2 do 3 sata. Farbanju “glavnih” figura, heroja i generala, posvećujem više vremena, a redovnoj vojsci manje – objašnjava Miloš.

Za pravljenje terena potrebno je mnogo više vremena, ponekad i par nedelja. Sve ovo može i da se već gotovo kupi, ali je nesastavljeno i neobojeno, pa tako postoje studiji u svetu koji se bave sastavljanjem i farbanjem, objašnjava ovaj Nišlija.

Miloš kaže da je u inostranom časopisu još 2004. godine prvi put čuo o ovoj igri i pošto u Nišu nije imao sa kim da igra otvorio je klub za društvene igre, ali da on više ne radi.

Dodaje da od kada ima porodicu nema više toliko vremana za svoju omiljenu igru, ali da se ipak povremeno nalazi sa svoih 7 prijatelja i da se prepustaju uzbudljivoj partiji koja može traje i par sati. 

– Jedna partija traje oko 2 sata, ali može i mnogo duže. Poput drugih društvenih igara i u ovoj se koriste kockice samo što one u “razvijenijim” igrama nemaju presudnu ulogu već je za pobedu više zaslužna strategija – dodaje Stojanović.

Miloš kaže da uživa u svemu sto radi vezanom za igru i da bi voleo da jednog dana igra stekne u Srbiji barem deo poplarnosti koju ima u svetu. 

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *