Manje obolelih od HIV-a u Nišu

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv side, 1. decembar. U Nišu je ove godine registrovano troje obolelih, što je manje u odnosu na prošlu godinu, a smrtnih slučajeva nije bilo.

Sve tri osobe su muškarci, a HIV je kod svih prenet prilikom nezaštićenog seksualnog odnosa, što je i najčešći način prenosa. 

– Muškarci su trenutno grupa sa najrizičnijim ponašanjima i to zbog nekorišćenja zaštite prilikom seksualinih odnosa. U poslednje vreme, sve češći slučaj prenošenja je tokom seksualnih odnosa muškarca sa muškarcem – kaže Biljana Kocić, epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje.

Sa HIV-om u Nišu živi 76 osoba, među kojima je 4 puta više muškaraca od žena. Iz Instituta ipak upozoravaju da postoji i veliki broj ljudi koji imaju HIV, a da toga nisu ni svesni.

– Dobro je da već duže vreme nismo imali slučajeve prenošenja virusa prilikom transfizuje krvi i s majke na dete, to govori o tome da se dosta pažnje obraća na zaštitu u ovim slučajevima – dodaje ona.

Tokom 2011. godine u Nišu je bilo registrovano 8 osoba, a od 1987. godine na području Nišavskog i Topličkog okruga registrovano je 129 inficiranih osoba.

–  Osobe koje žive sa HIV-om žele da budu prihvaćene. Iako društvo malo bolje gleda na njih, diskriminacija i strah i dalje postoje zbog neznanja i neinfornisanosti – kaže Sandra Manić iz organizacija “Sunce” i “Osoba koje žive sa HIV-om”.

(/slika2)

Kao i među muškarcima i među ženama se HIV najčešće prenosi nezaštićenim seksualnim odnosima, to se dešava u čak 60% slučajeva. Kada je u pitanju korišćenje istog pribora prilikom uzimanja droga procenat inficiranih žena je 25, a muškaraca 19.

U grupe koje su izložene velikom riziku infekcije su i seksualne radnice, pa se njima savetuju česta testiranja i zaštita. Više informacija i saveta o ovome možete dobiti u niškoj kancelariji Timočkog omladinskog centra koju možete kontaktirati pozivom na broj 062/488-227.

Svi zainteresovani mogu se testirati u Institutu za javno zdravlje, a testiranje je potpuno anonimno, besplatno i nisu potrebna nikakva dokumenta. Radno vreme je od 8h do 14h, a telefon je 018/4-539-539.

Published
Categorized as Društvo Tagged

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *