‘Južne vesti’ i zvanično

Postavljanjem istraživačkog teksta o malverzacijama pri nabavci satelitske opreme za praćenje javnog gradskog prevoza u Nišu, zvanično su u rad puštene dnevne Internet novine “Južne vesti”.

Umesto klasičnog presecanja vrpce, simbolični početak rada označio je direktor Centra za istraživačko novinarstvo NUNS, Đorđe Padejski, klikom miša na ikonu kojom je objavljen tekst “Manipulacije na niškom aerodromu?“.

– U poplavi jednoobraznih agencijskih vesti pojava sajta koji se bavi istraživačkim novinarstvom na lokalnom nivou od velikog je značaja za informisanje građana – ocenio je Padejski.

Maloj svečanosti priređenoj povodom zvaničnog pokretanja sajta prisustvovali su novinari i urednici većeg broja medija, kao i kolumnisti i dopisnici sajta koji  posebno ističu značaj sajta za informisanje građana u malim sredinama, iz kojih i do kojih informacije sporo stižu.

– Do Pirota teško stižu i informacije o tome šta se događa u Nišu, a kamo li one iz Bojnika, Preševa, Crne Trave, Kuršumlije, Medveđe… – kaže Vladimir Veljković, dopisnik Južnih vesti iz Pirota.

Veljković dodaje da kablovski perateri u Pirotu ne prenose niške televizije i da je upravo jedan ovakav moderan i brz način komunikacije pravi recept za kvalitetno informisanje na jugu Srbije.

– Sve veći broj ljudi koristi Internet, i na poslu i kod kuće i čitanje vesti na Internetu je nešto što lagano postaje navika. Naša ideja bila je da sve informacije o dešavanjima na jugu Srbije sakupimo i prezentujemo na jednom mestu – kaže Predrag Blagojević, osnivač i urednik sajta.

Južne vesti su sa probnim radom krenule avgusta 2009. godine i do 31. decembra zabeleženo je nešto manje od 35.000 poseta, a samo u januaru “Južne vesti” posetilo je više od 20.000 ljudi.

Published
Categorized as Društvo

2 comments

  1. Bravo, bravo! Najzad da i u Nišu nešto istinski krene. Te jedne jedine *Narodne novine*, sada privatizovane, jedini štampani medij u Nišu, takve su kakve su. No, vreme čini svoje, elektronika je u modi. Gotovo da nema domaćinstva bez kompjutera. Južne vesti se mogu istinski razviti u najomiljeniji medij ovog regiona. Ovi gore na severu su pretrpani medijima dok smo mi južwaci u svemu pa i u ovome dosta siromašni.
    Pošto se deklarišete kao dnevne novine morali bi ste da imate i rubriku za razonodu i zabavu. Predlažem saradnju sa Enigmatskim klubom *Niš* čiji sam predsednik kao i sa udruženjima i sekcijama ostalih sitnica kao što su haiku poezija, aforizmi, epigrami, kratke priče isl. Lično poznajem u Nišu pedesetak stvaralaca ovih sitnih radosti života.
    Razmislite !

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *