Radovi u logoru Crveni Krst

U niškom logoru Crveni Krst uveliko se radi. Rekonstruiše se zid prema nekadašnjoj kasarni Stevan Sinđelić, sređuje se fasada, a u planu je i uređenje osmatračnica.

Niški logor Crveni Krst iako je jedan od značajnijih spomenika u gradu, iako se nalazi u blizini centra grada u javnosti je najčešće prisutan samo 12. februara kada se obeležava dan bekstva 105 civila 1942. godine.

Ipak, za ljude iz Zavoda za zaštitu spomenika on je i tek kako značajan i zato su obezbeđena sredstva za njegovo uređenje.

– Ministarstvo rada i socijalne politike obezbedilo je novac kojim se finansiraju radovi u logoru. Gradi se potpuno nov zid prema kasarni Stevan Sinđelić, a u planu je i sređivanje osmatračnica – kaže direktor niškog Zavoda za zaštitu spomenika Mile Veljković.

On je dodao da bez obzira što su u toku radovi logor radi nesmetano i otvoren je za posetioce.

Ipak, svi oni koji ovih dana posete ovaj istorijski spomenik mogli bi da steknu utisak da su na gradilištu, pre nego na mestu gde su vojnici Trećeg Rajha držali svoje zarobljenike.

I pored toga, prema rečima zaposlenih u ovom muzeju, posetilaca ima. Naglašavaju da često dolaze stranci, a najčešće Nemci i Francuzi.

Iako je revitalizacija logora najavljivana krajem prošle godine, 70-ogodišnjica od bekstva logoraša obeležena je u starom ruhu, jer se fasada zgrade sređuje tek sada.

5 comments

  1. A jel im je neko rekao da je iduce godine proslava 1700 godina Milanskog edikta??? Sta Planiraju da pokazu turistima kao dokaz da su tu nekad ziveli Rimljani? Pa bar da su otkopali dve rimske kuce u Niskoj tvrdjavi a ovako svi se prave ludi. Pa i mala deca znaju da se Konstantinov Naisus nalazio na podrucju gradske tvrdjave a 2013. ce biti u znaku Konstantina. Verovatno ce dogodine gradski oci da kupe kod kineza neke skulpture i rusevine od plastike.

  2. Nemcima da traze novac za odrzavanje njihove green field investicije iz 1941.jer kako su krenuli mozda im opet zatreba.

  3. Stvari treba malo precizirati u cilju preciznijeg informisanja. Muzej, u saradnji a Ministarstvima kulture i rada i socijalne politike i,naravno,Gradom CELE 2012 OBELEŽAVA 70 GODINA OD PROBOJA LOGORA, što je rečeno na konferenciji za štampu februara meseca ove godine. U tom kontekstu pokrenuta je izdavačka delatnost koja se tiče logora, zamenjen je krov glavne zgrade, fasada se radi i odmah nakon nje nova postavka – prva posle 1969. Takodje je spreman projekat za revitalizaciju pomoćnih zgrada.
    #Miki,kakve veze imaju rimljani sa logorom? eto Medijane, eno Jagodin male…

  4. Rimljani nemaju veze sa logorom.. ali logor ima veze sa kulturnim nasleđem i turističkom ponudom grada Niša… koju u celini (i neselektivno) treba urediti.

    Pride je ove godine i 70 godina od proboja Logora…što je važan jubilej. I ono najbitnije.. logor je u prilično lošem stanju, te su radovi neophodni da bi se sam objekat sačuvao!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *