Družina “Branko” apsolutni pobednik Horskih svečanosti

Crkveno-pevačka družina “Branko” iz Niša pobednik je 24. Internacionalnih horskih svečanosti, koje su održane prethodna 4 dana u Nišu.

Prema rečima dirigenata i muzikologa, koji su članovi žirija, pred njima je tokom ovih dana bio težak i zahtevan zadatak, ali istovremeno je to bio i period uživanja u horskoj muzici.

Pored priznanja “apsolutni pobednik” Družina “Branko” dobila je i nagradu za najbolje izvođenje kompozicije “Akatist” Stevana Mokranjca, koja je bila obavezna za sve horove koji su nastupali kao takmičarski.

– Hvala svima zbog kojih se Niš pamti po horovima – rekla je skromno Sara Cincarević, dirigentica hora “Branko”.

Nakon primanja nagrade dirigenticu su radosno dočekali članovi hora, a onda su spontano zapevali jednu od kraćih sekvenci koju su izvodili na nastupu.

Na sličan način, uz pesmu, ali i šampanjac i vijorenje zastave, Akademski hor Univerziteta iz Varšave, proslavio je dobijanje priznanja za najbolje izvođenje strane kompozicije.

Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Banjaluke dobilo je priznanje za negovanje etno tradicije, a jedan od horista ovog društva Slaven Abazović proglašen je za najboljeg solistu.

Među dobitnicima su i Ženski crkveni hor “Prepodobni Rafailo banatski” iz Zrenjanina i Oratorijski zbor crkve svetog Marka “Cantores Sancti marci” iz Zagreba.

– Iskreno govoreći, svi učesnici ovih Horskih svečanosti u Nišu su pobednici. Kao žiri najradije bismo dodelili nagradu svim horovima koji su učestvovali u izvođenju “Akatista” presvetoj Bogorodici u Sabornoj crkvi. To je sigurno bio najlepši i najuzvišeniji događaj ove manifestacije i hvala svima koji su tome doprineli – rekla je Sonja Marinković, predsednica žirija.

S obzirom na to da su bijenalnog karaktera, sledeće Horske svečanosti u Nišu trebalo bi da budu održane 2014. godine, to će biti 25. održavanje ove manifestacije i pedesetogodišnjica osnivanja istih.

2 comments

  1. Sve cestitike CPD Branko na apsolutnoj pobedi i verujem da nije bilo namesteno i da su zaista posteno zasluzili nagradu, ali i dalje ce ostati nedoumica zato je bojkot veliki gradski horova, Fakulteta umetnosti i Skc iz Nisa ostao medijska enigma za sve gradjane Nisa?!!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *