Intervju sa Danicom Radenković

Talentovana Nišlijka Danica Radenković nastaviće odbojkašku karijeru u Pjaćenci, a kaže da je iz Niša morala da ode da bi napravila uspeh. O uspesima, reprezentaciji, povratku u rodni grad govori za Južne vesti.

Posle Ivana Miljkovića i Milana Rašića Niš ima još jedan odbojkaški biser. Danica Radenković (19) rođena je u Nišu, tu počela da se bavi odbojkom, ali da bi uspela morala je da ode. Sa 14 godina prešla je u TENT iz Obrenovca.

– Ja sam otišla iz Niša sa nepunih 15 godina. Kakve su prilike u niškoj ženskoj odbojci to govori i to što sam morala da odem iz rodnog grada. Meni je baš žao što se to dešava jer je Niš veliki grad i šteta da nema neki klub koji će ga predstavljati u Superligi – kaže Danica.

Posle TENT-a, igrala je u Kleku, a zatim je prešla u Spartak iz Subotice gde je prošle godine nosila i kapitensku traku.

– Prošla sezona u Spartaku je bila jako uspešna. Bili smo dosta mlada ekipa i imali smo dosta promena prethodnih godina. Uspeli smo da dođemo do oba finala, finala Prvenstva i finala Kupa. Zadovoljna sam što se tiče rezultata. Mislim da sam posle tako uspešne sezone spremna da idem u inostranstvo – rekla je Danica.

Dobre igre u Spartaku donele su joj poziv iz Italije. Pjaćenca je prošle sezone završila takmičenje na 4. mestu, a pripreme za novu seznu su već počele.

– Odlučila sam se da odem. Oduvek mi je bio san da odem u Italiju i igram tamo. Znamo svi koliko je ta njihova liga jaka. Očekujem, pre svega, da imam dobar rad tamo i da se brzo usklopim. Nadam se da će to biti boljitak za moju karijeru – istakla je Danica.

Ova godina je za Danicu bila veoma uspešna. Posle dobre sezone u Spartaku, usledile su prirpeme sa seniorskom reprezentacijom. Za “A” reprezentaciju debitovala je 3. juna ove godine u Subotice u meču Evropske lige protiv Rumunije. Ušla je u trećem setu da bi servirala, a na kraju Srbija je slavila sa 3:0.

– Fenomenalan je osećaj, jednostavno, da zaigrate u dresu “A” selekcije to je nešto što želite od malena. To mi se ostvarili i eto, pogodilo se da baš igram pred, mogu da kažem, svojom publikom jer sam prethodne dve godine bila u Subotici. Imala sam punu podršku publike i bilo mi je mnogo lakše – ispričala je Danica Radenković.

Nakon toga bila je prvi tehničar na turnirima u Mađarskoj i Španiji sa reprezentacijom, gde se pokazala kao svetla budućnost srpske ženske odbojke.

– Mi smo bile dosta mlada ekipa, ali dobro smo se uklopile i dale sve od sebe. Nije bilo neko veliko opterećenje, igrale smo najbolje što smo umele. Bile smo svesne da predstavljamo svoju zemlju i da moramo to da uradimo što bolje – kaže Danica.

Danica je bila i na širem spisku seniorske reprezentacije za Olimpijske igre ove godine kao treći tehničar. Nije otišla u London, ali odbojkaška karijera je tek pred njom.

– To je velika čast da sam dospela na širi spisak za Olimpijadu. Ipak, Olimpijada je najveće takmičenje koje postoji. Nadam se da ću ubuduće opravdati to poverenje i da ću za koju godinu i igrati na velikim takmičenjima – veruje Danica.

Ženski odbojkaški klub Student prošle sezone je ispao iz Prve lige i sada je u trećem rangu takmičenja. Teška situacija u niškoj odbojci tera mlade talente da traže svoju šansu u drugim sredinama. Zbog takve situacije u ovom gradu, Danica ne vidi sebe u bliskoj budućnosti u klubu iz Niša.

– Rado bih se vratila kada bi se neke stvari promenile, ali verovatno kada završim karijeru – iskrena je Danica.

I posle odlaska iz Niša igrala je u svom rodnom gradu. Naime, 2010. godine na Evropskom prvenstvu za juniorke u Nišu Danica je bila kapiten 92. generacije koja je stigla do srebra.

– Kada sam bila mlađa i kada sam gledala Ivana Miljkovića u Nišu kada je bila Svetska liga, želela sam da i mene tako dočeka publika u Nišu jer je prelep osećaj – kaže Danica.

Danica Radenković je još jedan dokaz da Niš ima sportskih bisera, talenata i mladih koji žele i mogu da urade mnogo. Da bi uspela, morala je da ode iz Niša. Ta praksa bi trebalo da se promeni, ali o tome ne odlučuju ni sportisti niti njihovi treneri. Nadamo se da će biti promena na tom planu i da ćemo Danicu opet gledarti u hali Čair makar samo u dresu reprezentacije.

Published
Categorized as Sport

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *