89 godina Radničkog

Na današnji dan 1923. godine u Nišu je osnovan Fudbalski klub Radnički. Ove godine Radnički se bori za povratak u Superligu posle 9 godina.

Odmah nakon osnivanja Radnički je postao član beogradskog Loptačkog podsaveza i igrao prve kvalifikacione i prijateljske utakmice.

Radnički je prvi put u zvaničnom prvenstvu nastupio u sezoni 1925/26. u okviru lige Moravske fudbalske župe.

U svom početku ekipa je trenirala u malom dvorištu Radničkog doma, a kasnije na starom vašarištu, blizu sadašnje Mašinske industrije. 

Tokom ratnih godina, od 1941. do 1945, klub je prestao sa aktivnostima.

Veliki uspeh Radnički je napravio 1962. godine kada je izborio plasman u Prvu Saveznu ligu. Prvi međunarodni trofej niški tim je osvojio 1975. godine kada je bio najbolji na Balkanskom kupu.

Juna 1980. godine Radnički je kao trećeplasirana ekipa u nacionalnom prvenstvu stekao pravo učešća u Kupu UEFA, u kome je igrao još dva puta. Godine 1982. ostvario je svoj najveći uspeh, plasiravši se u polufinale ovog evropskog takmičenja.

Kroz selekcije Radničkog prošla su mnoga velika fudbalska imena, među kojima su i Dragan Pantelić, Miodrag Knežević, Ljubiša Rajković, Ilija Dimoski, Milovan Obradović, Zoran Bojić, Aca Panajotović, Miroslav Vojinović, Dragan Holcer, Jovan Anđelković, Stevan Ostojić, Dejan Petković Rambo, Dragan Stojković Piksi,..

Omladinska škola Radničkog osnovana je 1963. godine. Polaznici škole ostvarili su niz dobrih rezultata, od osvajanja prvog mesta 1966. godine na međunarodnom turniru u Parizu, do osvajanja titule prvaka države u prvenstvu Jugoslaviju 1991.godine.

Radnički je poznat i po svojoj navijačkoj grupi “Meraklije” koja je nastala 1989. godine, tri dana pred prvenstvenu utakmicu između Radničkog i Crevene zvezde. 

I pre ovog je bilo organizovanog navijanja na Čairu. Prvo veliko i organizovano navijanje desilo se 1962. kada je Radnički izborio svoj prvi ulazak u prvu ligu, protiv Vardara, kada je nekoliko hiljada navijača iz Niša otišlo u Skoplje da podržava svoj klub.

Prva prvoligaška utakmica Radničkog obeležena je i prvom koreografijom, 23. septembra 1962. na utakmici sa Crvenom Zvezdom. Na istočnoj tribini Čaira bio je natpis “REAL SA NIŠAVE” dužinom od oko 20 metara i visinom od 2 metra.

Radnički je 7. aprila proslavio 30 godina od prve polufinalne utakmice sa Hamburgerom u polufinalu Kupa UEFA. A ove godine slavi još jedan jubilej i to 3. jula, a to je 50 godina od prvog ulaska u Prvu ligu.

Prvi tim Radničkog trenutno je prvi u Prvoj ligi i bori se za povratak u Superligu posle 9 godina pauze. Radnički ima 48 bodova, 5 više od Donjeg Srema i 6 od Sloge iz Kraljeva. Do kraja sezone preostalo je još 9 kola, a sledeće Radnički igra u sredu, 25. aprila kada na Delijskom Visu dočekuje Novi Sad.

Published
Categorized as Sport

17 comments

  1. НИШЛИЈЕ,ВЕЛИКИ ДАН ЗА НАС !
    РАДНИЧКИ ЈЕ ПОНОС НИША !
    РАДУЈТЕ СЕ НИШЛИЈЕ !
    90 ГОДИНА СЛАВИМО У СУПЕР ЛИГИ !

  2. Мом вољеном клубу желим срећан рођендан! Да бележи велике успехе и да увек буде симбол Ниша! Грађанима Ниша желим да негују и чувају овај драгуљ, који је последњих година био на странпутици, али који ће,верујем, да се издигне из свих проблема са којим се суочавао и са којима се још увек суoчава. Жив био Раднички!

  3. cestitam rodjendan svom voljenom klubu od svoje 11 godine pratim radnicki i prizrenu kad je igrao za kup 1 srbin na tribinama u srcu navijao za radnicki i sada isto kao ozbiljan covek koji zivi nekoliko kilometara od prizrena i dalje pratim putem neta sve njegove uspehe ka super ligu bicemo prvi pozdrav svim navijacima i fudbalerima radnickog iz velike hoce sa juga metohije…

  4. Meraklije zapad se pridruzuju cestitkama sa zeljom da 90-i rodjendan docekamo na novom zapadu.
    Ako si Nislija budi Meraklija.

    1. Koliko si jedan, jadan i bedan. Imate na svakoj vesti o Radnickom i samo umes da pisas po njemu.
      Mozes da crknes od muke, ali Radnicki ce postojati i posle tebe.

  5. NiNiNi u pravu si nepismenih ima koliko hoćeš.Naravno,kada je ovaj komentar i sebe ubrajam.
    Ipak u ovoj virtuelnoj komunikaciji greške su prisutne.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *