Vokalna grupa Konstantin nastupila u Poljskoj

Vokalni sastav Konstantin iz Niša održao je koncert u gradu Bjalistoku povodom prve proslave Vidovdana u Poljskoj. Niška grupa je učestovala i na etno festivalu u tom mestu.

Dobar glas se daleko čuje, a glasove vokalne grupe “Constantine” iz Niša čuo se do Poljske. Sastav Konstantin bio je učesnik prve proslave Vidovdana u Poljskoj, tačnije u gradu Bjalistoku u regiji Podlasko gde ima dosta pravoslavnog stanovništva. Na Vidovdan, 28. juna održana je prvo liturgija u crkvi Svetog Jovana Bogoslova, a potom je u zgradi Opere održana glavna proslava ovog praznika.

– Otišli smo na poziv oca Mihajla Čikvina. On je Poljak, završio je Bogosloviju u Beogradu i ima parohiju u Bjalistoku – rekao je Bojan Stanković, član sastava, za Južne vesti.

Na koncertu je prvo pevao hor Prvog beogradskog pevačkog društva, zatim je i nastupio niški vokalni sastav.

– Sala Opere prima oko 600 ljudi, alli je bilo oko 1.000 prisutnih. Bio je i naš ambasador i konzul u Poljskoj. Publika je bila prezadovoljna. Pevali smo srpske pesme, imali blok duhovnih, etno i pop pesama. Na kraju smo, izveli splet ruskih pesama. Imali smo izvanrednu komunikaciju sa publikom – otkrio nam je Bojan Stanković.

U sklopu proslave Bjalistoku su održane i promocija knjige vladike Nikolaja Velimirovića, izložba slika srpskih manastira i projekcije filmova Emira Kusturice i filma “Guča”. Konstantin je sutradan, 29. juna, učestvovao na otvaranju etno festivala i imao zajednički nastup sa filharmonijom iz Bjalistoka i Kapelom ze Wsi Warszawa otpevali.

– Pozvali su nas da učestvujemo i sledeće godine i da održimo koncert. Bila je ovo jedna od najlepših turneja. Svi su bili srdačni, sve je prošlo fenomenalno – kazao je Stanković.

Nastup u Poljskoj će im zauvek ostati u sećanju, a sastav se sada priprema za naredne događaje. Ako biste hteli i uživo da čujete glasovne moći ove grupe, možete u ponedeljak, 9. jula, trećeg dana Horskih svečanosti na niškoj Tvrđavi.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *