“Urban fest” još večeras

U niškoj Tvrđavi i Banovini, pod vedrim nebom, večeras će biti izvedene predstave “San letnje noći” i “Glumijada”, nakon čega će biti proglašeni pobednici Festivala.

Time će biti završen ovogodišnji Međunarodni festival studentskih pozorišnih scena, koji je počeo 1. septembra.

Od 20:30h Nišlije će ispred “Salona 77” u Tvrđavi moći da pogledaju “San letnje noći”, jednu od najpoznatijih i najizvođenijih Šekspirovih komedija o pogrešnim ljubavnim vezama, snovima, magiji, nastojanju da se prodre u srž značenja muško-ženskih odnosa. Predstavu će izvesti glumci sa Fakulteta umetnosti u Prištini.

Nakon toga, od 22h u dvorištu Univerziteta biće izvedena predstava “Glumijada”, koja govori o putujućoj glumačkoj družini. Kroz svakodnevne zaplete opisana je sudbina umetnika u svim vremenima i na svim prostorima. “Glumijada” nije u zvaničnoj konkurenciji. Besmrtni duh pozorišta i glumaca dočaraće Dramski studio Gimnazije iz Prokuplja.

(/slika2)

– Šekspir je rekao da je ceo svet pozornica, mi smo zato rešili da ceo Niš bude pozornica našem glumačkom festivalu. Posećenost je velika i to ohrabruje, jer smo ovim želeli da približimo teatar i onima koji nisu baš skloni odlasku u pozorište. Ovo je način da pokažemo da pozorište nije nešto zaključano između 4 crna zida sa čudnim zavesama i da može biti bilo gde – rekao je Aleksandar Mihailović, umetnički direktor SKC-a.

Na festivalu se takmiči 9 predstava, a odluku o tome koja je najbolja doneće članovi žirija Borjana Georgijeva, profesor Univerziteta u Sofiji, Božidar Dimitrijević i Novica Milovanović, glumac i reditelj.

– Velika je čast biti deo ovakvog festivala. Trudićemo se da na osnovu naših dosadašnjih znanja i iskustava najobjektivnije izaberemo pobedničku predstavu. Svaka čast za Niš što je došao na ovakvu ideju jer ima divnu publiku koja zaslužuje ovakav festival – rekla je Borjana Georgijeva.

(/slika3)

U Studentskom kulturnom centru, koji je organizator festivala, kažu da je ovo dobra prilika da se ljudi sličnih interesovanja sretnu i druže, ali i da pozorišne trupe razmene iskustva i međusobno se uporede. Takođe, na ovaj način, oni otvaraju nove mogućnosti da naši glumci otputuju u zemlje iz kojih su došle gostujuće trupe.

Ovo je 8. po redu festival, a ove godine ukupno je organizovano ukupno 10 predstava na 10 različitih lokacija u svih 5 niških opština. Ulaz je bio slobodan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *