Odlična posećenost u Noći muzeja

Manifestacija „Noć muzeja“ u Nišu sinoć je održana na 32 lokacije, a izložbe, predstave, koncerte i druge događaje je po proceni organizatora posetilo preko 30.000 građana.

Kulturnih događaja je bilo za sve generacije. Od toga da je u Tvrđavi (Galerija 77) priređena izložba dinosaurusa za decu, do promenade u Davidovoj ulici gde je posetiocima pokazano pravo putovanje kroz vreme, a koju je propratila izložba o Stevanu Sremcu u Sinagogi.

Na izložbi su svi mogli da vide originalni rukopis “Zone Zamfirove”, druge Sremčeve rukopise i lične stvari.

Nišlije su eksluzivno mogle da vide dva ordena Svetog Save i orden Takovskog krsta koje je Sremac dobio za života, koji su obezbeđeni zahvaljujući Muzeju Narodnog pozorišta iz Beograda.

U Narodnom muzeju posetioci su obišli postavku “Arheološko blago Niša od neolita do srednjeg veka”, a u Logoru na Crvenom Krstu izložbu antiratnih fotografija.

Na platou ispred Narodnog pozorišta izveden je scenski spektakl “Šekspirova moć, kreativna noć”, u režiji Biljane Vujović. Istorijski arhiv je spremio izložbu “Stara niška stampa 1886-1941”, a Škola mode i lepote izložbu ručno rađenih kostima od papira i maski.

U Galeriji Srbija mogla se videti izložba fotografija „Sosa+ Kiki=fotografija“.

Neobičan muzičko scenski spektakl su napravili đaci Umetničke škole u Prvomaskoj ulici, gde su mogle da se čuju pesme hora muzičke sekcije i džez sastav Jazzbooka, dok su u radiocimama pod vedrim nebom deca uživala u crtanju, slikanju, tkanju i izradi grafika.

U Galerijama u Tvrđavi posetioci su mogli da vide izložbu crteža Jelene Šalinić, izložbu slika Milene Tošić i Milana Ristića, a u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ izložbu fotografija i razglednica iz zavičajnog fonda Narodne biblioteke.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *