Objavljen program Filmskih susreta

Na Filmskim susretima u Nišu biće prikazano 13 filmova u konkurenciji. Ove godine neki od filmova biće prikazivani i u bioskopu, a ovdašnja publika imaće prilike da pogleda i neke niške premijere.

Organizatori festivala najavljuju i bogat prateći program, promocije knjiga i omaže glumcima. Prodaja karata počinje u sredu.

– Ovo je najkvalitetniji i najbolji program koji smo u ovom trenutku mogli da organizujemo. Trudili smo se i da program okupi raznovrsnu publiku – rekao je Srđan Savić, direktor festivala.

Festival će biti otvoren u subotu, 25. avgusta, filmom “Šešir profesora Koste Vujića”, a nakon toga će biti prikazan film “Crna Zorica”.

– Očekujemo da će Niš tokom festivala ugostiti veliki broj glumaca, a u toku su dogovori i sa desetak stranih glumaca koji igraju u filmovima koji će biti prikazani u Nišu – rekao je Dejan Dabić iz NKC-a.

U nedelju će biti održane niške premijere filmova “Zverinjak” i “Dr Rej i Đavoli”, a između filmova biće tradicionalo prikazan filmski “In Memoriam”.

Trećeg dana festivala biće prikazana čak 4 filma, što do sada nije bila praksa. Jedan od tih filmova je “Narcis i eho”, a on će biti prikazan od 18h u bioskopu “Kupina”.

– Filmovi “Narcis i eho” i “Frau Ajnštajn” nisu namenjeni širokoj publici, ali će svakako imati svoje gledaoce. Zbog toga što su hermetični i specifičniji u odnosu na druge rešili smo da njih prikažemo u “Kupni” – objasnio je Savić

Tog dana gledaoci će na Letnjoj pozornici, moći da pogledaju “Ustaničku ulicu”. A Nišlijama će premijerno biti prikazan film “Praktični vodič sa pevanjem i plakanjem” koji govori o tome šta se dešava kada se stranci i stanovnici Beograda susretnu. U ovom filmu ispričane su 4 različite priče o ljubavnim iskušenjima da se pronađe prava osoba.

Iste večeri na programu je i film “Klip”, a organizatori su najavili da će ovaj film biti prikazan posle ponoći jer nije namenjen mlađima od 18 godina i sadrži eksplicitne scene.

Između filmova “Ustanička ulica” i “Praktični vodič” biće uručena nagrada “Pavle Vujisić”, a kako najavljuju organizatori dobitnik ove nagrade biće poznat u ponedeljak.

U utorak, 28. avgusta, od 18h u bioskopu “Kupina” biće prikazan dokumentarno-igrani film “Frau Ajnštajn”, koji govori o Milevi Marić, a u kome glavnu ulogi igra Anica Dobra.

Od 20:30h na Letnjoj pozornici su filmovi “Parada” i “Žućko – priča o “Radivoju Koraću”. U pauzi između ova dva filma biće dodeljena nagrada “Ona i on”. 

Niškoj publici će premijerno biti prikazani i filmovi “Smrt čoveka na Balkanu” i “As pik – loša sudbina”. Ovi filmovi će biti prikazani u sredu, 29. avgusta.

Poslednjeg dana festivala 30. avgusta biće dodeljene nagrade, a kako je ranije najavljivano biće prikazan i film “Orkestar”.

Iz Niškog kulturnog centra najavljuju da će do kraja nedelje biti objavljen i prateći program festivala.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *