Koalicija za mlade u Nišu

U Nišu je formirana mreža organizacija koje se bave mladima, a njihovi predstavnici planiraju da iniciraju otvaranje Kancelarije za mlade na nivou grada i poboljšaju položaj mladih.

Kako je najavljeno, među prvim aktivnostima biće i predlog Gradu da formira novi Savet za mlade u kome će 4 od 17 mesta biti namenjeno predstavnicima omladinskih organizacija.

Predstavnici koalicije istakli su da u Nišu živi 600.000 mladih i oni čine petinu ukupnog stanovništva, a među nezaposlenima polovinu čine mladi.

– Planiramo da napravimo dugoročan plan za mlade koji će se ispunjavati bez obzira na to koja je od političkih stranaka na vlasti – kaže Milan Stefanović iz Protekte.

Danijel Živadinović iz Studentske unije Univerziteta u Nišu, kaže da postoji velika pasivnost među studentima jer znaju da ih posle fakulteta ne čeka posao i brzo gube nadu.

– Niški studenti imaju veliki potencijal. To su pokazali i u nauci i u sportu, dobri primeri su rezultati iz Kordobe i Eko drvo. Ova koalicija je prilika da im se ukaže da može da bude bolje i da im se vrati nada – kaže Milan Miladinović iz Saveza studenata.

Tokom septembra koalicija će definisati jasne ciljeve i zahteve sa kojima će se obratiti gradonačelniku Niša.

Takođe, za članove omladinskih organizacija planirana je i obuka koja će im omogućiti da se upoznaju sa osnovama javnog zagovaranja i lobiranja kako bi što bolje predstavili potrebe mladih.

Nikola Petković iz organizacije “Zajedno stvaramo” objasnio je da će tokom narednih meseci na niškim ulicama, fakultetima i srednjim školama biti organizovane ulične akcije, diskusije i druge kreativne aktivnosti.

Predstavnici koalicije najavili su da će posebna pažnja biti posvećena i obeležavanju 17. novembra, Međunarodnog dana srednjoškolaca.

Među članovima novoformirane koalicije su organizacije “Protekta”, “Zajedno stvaramo”, “Otvoreni klub”, “Studentska unija” i “Savez studenata”. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *