6. festival vina u Nišu

Na Trgu kralja Milana 25. i 26. avgusta biće održan Festival vina, a od ove godine organizatori su za posetioce pripremili i štand na kome će biti pripremana hrana.

Program festivala biće organizovan od 18h i trajaće do ponoći.

Kako su objasnili organizatori, jedna od ideja je da posetioci mogu da dobiju i neke osnovne informacije o tome koje se vino služi uz koju hranu, kao i koja se hrana priprema sa kojim vinom.

– Od ove godine kao novitet uveli smo i gastronomski štand. Želeli smo da na ovaj način pružimo posetiocima kratak vodić kulinarstva – kažu organizatori.

Tokom dva dana gastronomad Lepi Brka i Miki Đuričić, učesnik “Veklikog brata”, pripremaće hranu. Jedan dan biće posvećen pripremi hrane sa belim, a drugi pripremi sa crnim vinima.

Brka će biti zadužen za specijalitete iz izraelske i meksičke kuhinje, kao i za indijsku hranu, a Đurđić će pripremati domaću hranu.

Do sada je svoje učešće potvrdilo oko 20 proizvođača vina, a među njima je niško udruženje čija su vina već nagrađivana. Kao i prethodne i ovaj 6. Festival vina podržala je Uprava za poljoprivredu.

– Svoja vina predstaviće i niški vinari iz udruženja “Čegar”. Ovo je dobra prilika da posetiocima predstavimo domaće proizvode sa naših podneblja – rekao je Slobodan Dudić iz Uprave za poljoprivredu.

Štandovi vinara već uobičajeno biće postavljeni oko fontane. Kako je ranije najavljeno, u muzičkom delu programa nastupiće Neša Saita, Darko Ignjatović i Đorđe Jović.

S obzirom na to da je manifestacija organizovana u vreme trajanja Filmskih susreta, organizatori kažu da očekuju i posetu velikog broja glumaca.

Na festivalu će biti predstavljen roman “Dodir ljubavi” autorke Beke Mitić Ristić. Ova knjiga govori o životu jedne porodice, o ljubavi, strasti i prokletstvu. Oni koji su je već pročitali kažu da je to roman koji se čita u dahu, a jedna od karakteristika je i ta što je roman pisan na južnjačkom dijalektu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *