Sertifikati za mlekare sa juga Srbije

Udruženje “Klaster sireva Jug” uručilo je u Nišu mlekarama sa juga Srbije sertifikate za dostignute standarde u bezbednoj proizvodnji hrane.

Sertifikati su dodeljeni povodom uspešnog realizovanja projekta “Klaster sireva Jug” tokom kog je poboljšan kvalitet proizvodnog procesa i proizvoda mlekara.

U projektu je učestvovalo 12 proizvođača mleka, prerađivači, naučne i obrazovne institucije. U njima su postepeno uvođeni standardi, kojima je poboljšana proizvodnja visokokvalitetnih sireva sa izraženim osobinama našeg podneblja.

– Svaka od mlekara članica Klastera dobila je potvrdu da je njihov proizvod u skladu sa svim neophodnim standardima. Klaster je otvoren za saradnju i sa drugim mlekarama, kao u prijemom novih članova – rekao je Ivan Pavlović, menadžera projekta.

On je najavio da će proizvodi obeleženi sertifikacionom markicom i znakom Klastera biti dostupni kupcima od juna.

Saša Petrović, profesor iz mlekarske škole “Dr Obren Pejić” koja je učestvovala u sertifikaciji, objasnio je da su, u njihovom slučaju u proizvodnji menjani materijali. Ova škola prerađuje 4.000 litara mleka dnevno i, prema njegovim rečima, uspela je da zadrži tradicionalnu tehnologiju obrade mleka, a da uz to primeni nove tehnologije.

– Ovo je korak napred. Podigli smo nivo bezbednosti u proizvodnji, a naši potrošači sada mogu imato još veću sigurnost prilikom odabira proizvoda – rekao je Zvezdan Gavrilović iz preduzeća “Niška mlekara”.

Projekat Klastera zajedno su sprovodili Grad Niš, opštine Prokuplje i Pirot i Oblasna razvojna asocijacija “Jug”, a Uprava za poljoprivredu bila je zadužena za realizaciju projekta u Nišu. Ukupna vrednost projekta je 350 hiljada evra.

Posle uručenja sertifikata i prezentacije rezultata projekata održana je skupština udruženja “Klaster sireva Jug”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *