Proizvodnja blokova od pepela u Nišu?

Nemačka kompanija “Doktor Luka i Partner” predstavila je danas u Nišu svoju tehnologiju izrade blokova i izolacionih panela na bazi pepela. Traži se način za otvaranje firme u Srbiji.

Ono što ova kompanija nudi je nova vrsta cementa na bazi pepela od koje se prave ekonomični, reciklirajući blokovi i izolacioni paneli. Prema rečima jednog od vlasnika Marčela Luke to je nešto novo za Srbiju, ali i za Nemačku. Luka ističe da je u Nemačkoj rasprostranjenija upotreba izolacionih panela, dok prodaju blokova reguliše tržište.

– Tržište je preplavljeno blokovima koji se proizvode već postojećom tehnologijom. Kada je reč o izolacionim panelima ima nekoliko konkurentskih kuća, ali Evropa se sve više zalaže za ugradnju lakih, vazdušastih materijala koji štede energiju. Pored toga naši blokovi imaju 40 odsto pepela i 60 odsto vazduha što znači da su potpuno reciklirajući  – kaže Luka.

Nemačka kompanija ima planove i za Niš.

– Mi imamo planove za Srbiju posebno za ovaj deo zemlje. Trudimo se da pronađemo način da plasiramo našu proizvodnju ovde, najviše zbog pepela. Srpske elektrane uglavnom koriste ugalj i tu se kao produkt sagorevanja javljaju planine pepela – rekao je Luka.

U Nišu postoji interesovanje privatnika za ostvarivanje saradnje i pokretanje zajedničke proizvodnje sa firmom “Doktor Luka i Partner” i prema rečima jednog od vlasnika, ukoliko do konkretnih dogovora dođe oni će se truditi da to maksimalno ispoštuju.

– Iz Niša mi bismo mogli da snabdevamo i Beograd i čitavu Srbiju, ali potebncijalno i ostale zemlje u regionu, Bugarsku, Crnu Goru ili Makedoniju – rekao je Luka.

Ukoliko do otvaranja fabrike u Nišu dođe Luka kaže da bi moglo da se zaposli, u zavisnosti od razvijenosti posla, oko 50 radnika, obzirom da je proizvodnja dosta automatizovana.

Razgovora je, kako kaže Luka, bilo i sa predstavnicima grada, ali sada, obzirom na nedavno završene izbore, sve je neizvesno, a politička podrška je značajna, naglasio je Luka.

3 comments

  1. prvo pepeo dovezes iz BGD-a a zatim ponovo blokove koje proizvedu nislije odvezes do BGD-a – logicno zar ne…

  2. Logično je da čovek napravi fabriku tamo gde mu je zemljište džabe i gde ne mora 10 godina da plaća porez na dobit, još za to i dobije 10.000 eur po radniku. Pa da neće možda Beograđani da rade za 20.000 din, ne brini se, železnički transport je idealna stvar, evo npr. može kod nas u Leskovac da dođe i otvori fabriku, ionako imamo prašine i pepela po ulicama koliko hoće, samo gradska vlast da kupi metlu i rešena stvar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *