Prilika za razvoj ženskog preduzetništva

U okviru projekta “Žensko e-preduzetništvo” u Nišu je predstavljen novi Internet portal i konkurs za dodelu bespovratnih sredstava i poslovnog prostora.

Ova projekat sprovodi se sa ciljem da poboljša ekonomski položaj nezaposlenih žena u Nišavskom i Topličkom okrugu kroz edukaciju, motivaciju i pružanje mogućnosti.

– Želeli smo da pokrenemo projekat kojim ćemo na lokalnom nivou unaprediti razvoj ženskog preduzetništva – rekao je Milan Veličković iz organizacije “Suprima”.

Od skoro je aktivan i Internet portal projekta putem kog će sve zainteresovane žene moći da prijave svoje firme i naprave profile kojim će se predstaviti.

Takođe nakon registrovanja, na portalu ćete moći besplatno da dobijete sve potrebne informacije o umrežavanju i pokretanju sopstvenog biznisa.

– Značaj ovog portala je što neće pružiti samo osnovne informacije, već su te informacije zapravo iskustveni saveti. Tako će portal imati, na neki način i ulogu mentora – rekla je Vesna Jevtović, predsednica Udruženja poslovnih žena Niš.

Ona je iznela podatke da se u Srbiji za 6 meseci zatvori oko 30% novootvorenih preduzeća, a za godinu dana 50%. Takođe, znatno veći procenat nezaposlenih žena je u Pirotu i Prokuplju.

– Naša okolina zahteva da žene budu proaktivne i preduzimljive. Iako žene u podjednako obrazovane kao muškarci, ipak postoji diskriminacija prilikom zapošljavanja prilikom pokretanja sopstvenog biznisa. To je naročito izraženo na jugu Srbije – rekla je Jovanka Lovra, menadžerka projekta “Žensko e-preduzetnišvo”.


Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava i kancelarijskog prostora objavljen je danas i trajaće do 25. juna.

Pravo na učešće imaju nezaposlene žene iz Nišavskog i Pirotskog okruga koje imaju ideju kako da pokrenu sopstveno poslovanje ili su već u procesu pokretanja posla, a neophodna su im dodatna znanja, veštine, novac ili poslovni prostor.

– Mi smo uvek tu da podržimo ovakve inicijative i koliko god je moguće da omogućimo što duži opstanak firme i zapošljavanje što većeg broja radnika. Drago nam je da žene jesu upornije kada su u pitanju ovakve stvari. One uvek duže ostaju u praksi i rado se odazovu kad organizujemo obuke i seminare – rekla je Jasna Stevović, direktorka Biznis Inkubator Centra Niš.

Projekat sprovodi NVO “Suprima” Niša uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo i Udruženja poslovnih žena i Biznis inkubator centra iz Niša i Prokuplja.

1 comment

  1. Znaš kako ćete da ih aktivirate? Ponudite im po 500 evra za platu i nećete moći da se odbranite od navale.
    Ali ljudi, ovo je najjače
    ,,Iako žene u podjednako obrazovane kao muškarci, ipak postoji diskriminacija prilikom zapošljavanja prilikom pokretanja sopstvenog biznisa. To je naročito izraženo na jugu Srbije ”
    I šta će oni da preduzmu povodom te diskriminacije? Da otvore još dva internet portala? Evo, ja mislim sa njihovom pojavom, ovi biznismeni i poslodavci ima odmah da se zatresu od straha i više neće biti diskriminacije.
    Malo se zeznuli oni, nije pitanje samo diskriminacija pola pri zapošljavanju, ovde je pitanje opšte diskriminacije celog naroda i građana na jugu Srbije. Neki čelnici zauzimaju po nekoliko radnih mesta, tako da ljudi od takvih ne mogu ni da dođu do vrata firme a kamoli da se zaposle.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *