Niška vina nagrađena u Župi

Vina članova Udruženja voćara, vinogradara i podrumara “Čegar” nagrađena su na I međunarodnom sajmu vina “Župa 2012” održanom krajem prošle nedelje u Aleksandrovcu.

U konkurenciji 50 učesnika i 170 uzoraka vina iz Makedonije i Srbije, žiri je medaljama za kvalitet nagradio 6 vina iz Niškog vinogorja.

Medalje su dobila vina “Kratina”, “Sovinjon”, “Kabernet sovinjon”, “Širaz”, “Roze” i autohtono vino “Medijana” stvoreno u niškom institutu.

– Ovo je bila prilika za nas da se preispitamo i da vidimo da li nam je tamo mesto i koliko smo dobri. Ovo je podsticaj da nastavimo oživljavanje niških vinograda – rekao je Živojin Bojić, predsednik Udruženja “Čegar”.

Nagrade i priznanja pokazuju da Udruženje kvalitetno radi, njegovi članovi su zadovoljni što su stvorili odličnu sirovinu, a od nje su nastali i dobri proizvodi. Nagrađeni vinari kažu da im je “najvažnije da naprave vino koje će biti reprezentativno za Niš”.

– U Župi je bilo velikih i profesionalnih vinarija, bilo je i onih manjih, a mi smo uspeli da stanemo u rang s najboljima – rekao je Slaviša Milojević, član Udruženja.

U Udruženju kažu da je ovo vinogorje je na liniji Francuska, Split, Niš i da je to podneblje upravo ono što je grožđu potrebno.

– Vina sa drugih podneblja kao što su makedonska, na primer, treba razblažiti ili zaslađivati, a niška imaju pravu meru. Mi smo ranije u proizvodnji bili skoncentrisani na kvantitet, da što više uberemo i više proizvedemo, ali kad smo se okrenuli kvalitetu to je odmah dalo dobre rezultate – objasnio je Slobodan Todorović, član Udruženja.

Od osnivanja Udruženja njegov rad pomaže i podržava Uprava za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša.

– U našem je interesu da se sve grane poljoprivrede razvijaju. Jasno smo krenuli ka cilju i ovim smo dokazali da možemo i umemo da napravimo dobro vino – rekla je Aleksandra Brzaković, načelnica uprave.

Članovi udruženje Čegar imaju oko 100 hektara vinograda koje obrađuje dvadesetak vinara.

3 comments

  1. Čestitke udruženju “Čegar”.Treba oživeti niško vinogorje novim zasadima i kvalitenim groždjem.
    Ja se dobro sećam vinograda Malče,Kamenice,Matejevca i Sićeva.

  2. Da bi bilo vina, treba prvo imati vinograde. Sadašnji zasadi zauzimaju 9,4% površine, od one pre 25.god. Druga činjenica je neozbiljna priča od strane neozbiljnih ljudi. O načelnici uprave za poljoprivredu sve je rekla DRI. Živeli !

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *