Dominacija juga na Sajmu etno hrane

Čak 9 od 19 nagrada upravo završenog Sajma etno hrane i pića pripalo je proizvođačima iz Pirota, Leskovca, Babušnice, Vlasotinca i Svrljiga.

Tačnije, na jug nisu došla priznanja samo u kategoriji vina, rakija i peciva i testenina.

U kategoriji “Mleko i mlečni proizvodi” diplome su dobili mleko Mlekare Leskovac i Lužnička vurda Miljana Mitića iz Gorinca kod Babušnice, dok je Pirotska peglana kobasica restorana “Boem” iz Pirota uz Vršačku šunku bila najbolja među mesnim proizvodima.

Gazirana Bivoda iz Bujanovca bila je bez konkurencije, dok je uz ljuti sok od paradajza iz Novog Kneževca, najbolji bio domaći sok od trnjine Slađane Tomanović iz Temske kod Pirota.

Da su trnjine potencijalni brend pokazuje i nagrada koju je Nebojša Milojević iz Svrljiga dobio za svoj džem od tog šumskog voća.

Vredi naglasiti i da su obe nagrade u kategoriji proizvoda od povrća osvojili proizvođači iz leskovačkog kraja. Slavica Stefanović iz Leskovca napravila je najbolji domaći ajvar, a Udruženje građana “Ladovica” iz Vlasotinca napravilo je najbolji sos Mackalica.

Pored vurde, u Babušnici se pravi i najbolji “Šumski med u kristalima”, delo Ljubiše Ristića.

7. Sajam etno hrane i pića održan je od 28. do 30. novembra u okviru Beogradskog sajma, a o nagradama je odlučivao žiri koji su činili Milan Prostran (Privredna komora Srbije), Dragomir Antonić (novinar), Zoran Dragojević (Zavod za intelektualnu svojinu) i Olivera Veselinović (Nacionalna organizacija potrošača).

6 comments

    1. Nije prestavljala nego PREDSTAVLJALA!!!
      Predsatvljala vala i donela jednu od nagrada!!! A ti ako si jadna i tuzna obraduj se nagradi ako nicemu drugom. Da si ga ti ili tebi slicni predstavljali ne bi bili ni primeceni a kamoli nagradjeni…
      Nagrada je tu, i za kvalitet i za dobre ljude, a vi pojedini se okrenite na glavacke!!!!!!!!!!!!

  1. Девојка која је писала текст о лужничкој вурди морала је да се потруди, и ако зна, подробно објасни технологију припреме. Веома је погрешно рећи да се вурда служи као салата, то бар знају сви из лужничког краја! Поздрав!

  2. Jug Srbije ima neverovatan potencijal ali nema ko da ga pogura. Svi koji su probali proizvode od voća i povrća “Vlasotinačkih domaćica” i “Ladovčanki”, ostali su bez reči. Imamo šanse!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *