Počeo Festival zdravlja u Nišu

U Domu vojske je danas počeo Festival zdravlja. Ovo je drugi put da se u Nišu održava ovakva manifestacija, a izlagači kažu da sada očekuju više poseta nego prošle godine, s obzirom na široku i zanimljivu ponudu.

Na festivalu će se Nišlijama predstaviti dvadesetak izlagača. Oni će pokušati da približe građanima svoje proizvode i usluge, ali će takođe ponuditi zainteresovanima da tokom trajanja festivala urade niz besplatnih preventivnih lekarskih pregleda.

Nišlije će moći da bez novčane nadoknade, zakazivanja ili dugog čekanja u redu provere očni pritisak, nivo šećera u krvi, gustinu koštane mase ili nivo stresa u organizmu, čemu je ove godine posvećena posebna pažnja.

Ovo je potpuno nova metoda koja služi za određivanje anksioznosti i životnih tema koje kod vas izazivaju stres, najavljuju organizatori.

– Ovaj jednostavan pregled zasniva se na puštanju scene iz života, a kompjuter meri koja od tih tema izaziva koji nivo stresa kod ispitanika – kaže Vlada Ranđelović iz organizacije Lekarinfo.

On dalje objašnjava da se nakon pregleda ispitanicima može prepisati “bihejvior” terapija koja ne uključuje lekova već određene instrukcije za ponašanje koje će dovesti do smanjenja stresa.

Na štadu farmaceutske kuće “Meda” Nišlije mogu da se informišu o najboljoj kombinaciji fizičkih vežbi za njih, ali i o brojnim preparatima koji pomažu kod sportskih povreda i reume, ali i umanjenju ožiljaka.

– Posetioci našeg štanda moći će da u toku ova dva dana čuju od fizijatara i fizioterapeuta koje su vežbe za njih najbolje u kombimaciji sa Reumon gelom, koji je lokalni antireumatik – kaže Vladimir Lisinac iz kompanije “Meda”.

Na Festivalu se takođe nudi i veliki broj vitamina i minerala u bocičama, a na štandu farmaceutske kuće “Anafarm” građani se mogu informisati o kombinaciji koja je najbolja za njh, kažu organizatori.

– Iz ponude izdvajamo koenzim Q10 koji nadoknađuje energiju i preventivno deluje na srčane bolesti, a napravljen je od potpuno prirodnih sirovina – rekla je Marija Simić iz Anafarma.

Za one sa lošim navikama, u ponudi su elektronske cigarete za odvikavanje “Umbrella” korporacije.

– Ulje kojim je cigareta ispunjena potpuno je bezbedno za zdravlje i nema nikakve štetne sastojke – tvrdi Vera Punišić, menadžer prodaje “Umbrella” korporacije.

Posle brojnih informacija o načinima poboljšavanja sopstvenog zdravlje i niza besplatnih pregleda koji se nude Nišlije na kraju mogu učiniti nešto humano na štandu Zavoda za transfuziju krvi i za samo par minuta pomoći nekome, ali se i sami osećati bolje zbog tog humanog gesta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *