Radnički: 50 godina od ulaska u Prvu saveznu ligu

U nedelju, 3. juna biće tačno 50 godina kako je Fudbalski klub Radnički pobedio Vardar u revanšu i plasirao se u Prvu saveznu ligu.

Istorijska godina za Radnički. Real sa Nišave vratio se u elitu, u toku je rekonstrukcija stadiona, obeležena je 30. godišnjica od polufinala u Kupu UEFA, a sada je došao red i na sećanje na 1962. godinu i plasman u Prvu saveznu ligu kada je Radnički u dvomeču bio bolji od Vardara.

Radnički je sezonu 1961/62. završio na drugom mestu Druge savezne lige sa bodom manje od Budućnosti. To je značilo i da  će Nišlije igrati dve kvalifikacione utakmice sa  Vardarom iz Skoplja.

Prvi meč je bio odigran u Nišu 27. maja, a u sastavu Radničkog su bili Miodrag Knežević, Ilija Dimoski, Radislav Radivojević, Mirko Grbić, Dobrosav Jocić, Stevan Balov, Stevan Ostojić, Vitomir Sovrović, Miodrag Jeremić i Branko Korolija. Meč je završen rezultatom 1:1.

Revanš je usledio nedelju dana kasnije u Skoplju, a sastav Nišlija je bio: Knežević, Dimovski, Cvetković, A. Nikolić, Grbić, Jocić, Balov, Ostojić, Radivojević, Sovrović i Jeremić. Regularan tok završen je bez golova, pa su usledili penali gde je Radnički slavio sa 5:4.

Deo tima koji je 1962. godine napravio veliki uspeh bio je na konferenciji prvog tima Radničkog koji će u subotu odigrati poslednji meč na svom terenu ove sezone. Dve generacije sa razlikom od 50 godina koji su Nišu doneli plasman u najviši rang. Stariji prvi put u istoriji, ovi mlađi nakon devetogodišnje pauze.

– Ova ekipa podseća na našu generaciju uspehom, motivom i mogu reći kvalitetom. Verujem da će nastaviti dobro i proneti slavu naše ekipe – istakao je najstariji iz istorijske generacije Radničkog Vitomir Sovrović.

Nakon pobede u Skoplju usledilo je slavlje u Nišu, ali i trenuci koji se ne zaboravljaju.

– Bilo je veličanstveno vraćanje iz Skoplja, kao i doček u Nišu. To su najlepši trenuci u istoriji kluba i svih nas – seća se Miodrag Knežević, golman te generacije.

Na konferenciji su iz te ekipe bili Vitomir Sovrović, Dobrosav Jocić, Branko Korolija, Vladimir Nikolić i Miodrag Knežević. Neki, nažalost, nisu više sa nama, drugi su opravdano odsutni, a trebalo bi u nedelju na proslavu da stigne i Steva Ostojić koji je u Beogradu.

– Dolazim već 50 godina u Niš, interesuje me šta se dešva u klubu. U stalnom sam kontaktu sa kapitenom Mirkom Grbićem koji je u Čikagu i Miloradom Jeremićem koji je u Nemačkoj. Prenosim njihove pozdrave. Drago mi je da je Radnički ostvario plasman u Superligu i nadam se da će grad Niš stati iza Radničkog kao što je stao te 1962. godine – rekao je Branko Korolija koji trenutno živi u Švedskoj.

Da je godinama koje su usledile Radnički bio važna karika jugoslovenskog fudbala govori i igranje u polufinalu Kupa UEFA 1982. godine, sezone u vrhu i igranje u reprezentaciji pojedinih fudbalera Reala sa Nišave.

– 18 igrača Radničkog je igralo za reprezentaciju Jugoslavije, a četvorica u B timu državnog tima. U omladinskoj reprezentaciji igralo je 22 fudbalera Radničkog – izneo je neke podatke Miodrag Knežević koji je za reprezentaciju Jugoslavije branio 6 puta, a bio rezerva na 17 mečeva.

Deo ekipe koja je ostvarila ovaj istorijski uspeh niškog Radničkog pozdraviće navijače pre početka utakmice između Radničkog i Inđije u subotu, 2. juna od 17h na stadionu na Delijskom Visu. Tada će uslediti duplo slavlje – proslava lepog jubileja i vraćanje u elitu posle 9 godina pauze.

Published
Categorized as Sport

3 comments

  1. …A KADA PEHAR TESAN POSTANE…MNOGO CE PIVA BITI NAPOLJE…MNOGO CE LUDIH GLAVA PEVATI…MNOGO TE LUDO VOLIM RADNICKI!!!

  2. Драге Нишлије,
    У она давна времена дошао сам из далека у Ваш град на студије, заволио Раднички а посебно фантастчног нападача и шутера Совровића.
    Желим Вам васкрснуће на свим пољима !

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *