Niš sa 3 predstavnika na Olimpijadi

Odbojkaš Milan Rašić, atletičar Nenad Filipović i rukometni sudija Dušan Stojković predstavljaće Niš na Olimpijskim igrama u Londonu.

Ceremonijom svečanog otvaranja večeras u Londonu počinju 30. Olimpijske igre. Srbiju će predstavljati 115 sportista u 15 sportova, a među njima su i dvojica Nišlija, odbojkaš Milan Rašić i atletičar Nenad Filipović (rođeni Leskovčanin). Naš grad će predstavljati i Dušan Stojković kao sudija za rukometaše i rukometašice.

Naša muška odbojkaška selekcija učestvuje na petim uzastopnim Igrama, a najveći uspeh je zlatna medalja u Sidneju 2000. godine. Podmlađeni sastav Srbije nije glavni favorit, ali može mnogo što i pokazuje prethodnih godina. Standardan član selekcije i je dečko rođen u Nišu Milan Rašić (27).

– Pripreme su bile duge, ceo taj period pred sam odlazak. Imali smo kvalifikacije u Bugarskoj, gde smo prošli neslavno. U Japanu smo sve odradili kako treba, dobili sve i plasirali se na Olimpijadu – rekao je za Južne vesti Milan Rašić.

Rašić će prvi put imati priliku da bude deo najveće sportske smotre.

– Mislim da još ni sam nisam svestan gde idem. Bio sam 2009. godine na Univerzijadi, ali ovo je nešto mnogo bolje i nešto čemu svi sportisti teže da se nađu. Mislim da će me pravi osećaj tek sustići. Za sada je pozitivna trema – rekao je Milan Rašić.

Srbija u London putuje kao aktuelni evropski prvak i trećeplasirana na Svetskom prvenstvu.

– Nema nikakve veze to što je bilo, važno je ono što će biti. Neko živi od stare slave, ali mi ne živimo od toga. To što smo evropski prvaci ne mora ništa da znači, moramo dobro da odigramo i pokažemo sve što najbolje imamo da bismo ostvarili neki dobar uspeh – istakao je Rašić.

Prvi meč Srbija igra u nedelju, 29. jula od 17:45h protiv Sjedinjenih Američkih Država, aktulenog olimpijskog prvaka.

– Najbitnije je otvaranje, ta prva utakmica. Ništa nije nemoguće, svako može da se dobije i od svakog da se izgubimo. Pristup je bitan – kazao je Rašić.

Pred kraj Olimpijskih igara, 11. avgusta Niš će pratiti brzo hodanje na 50km jer će se tada takmičiti Nenad Filipović, atletičar Niškog maratona. Filipović je rođen u Leskovcu, ali je dugo u Nišu i predstavljaće ovaj grad u Londonu. Filipoviću će ovo biti drugo učešće na Olimpijskim igrama jer je bio član selekcije i na Igrama u Pekingu 2008. godine. Ne voli da daje prognoze, niti želi da obećava.

– Nisam skroman, samo sam realan. Želja mi je da popravim lični rekord. Da li će to biti dovoljno za neki veći supeh, videćemo – rekao je Filipović.

On je na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine zauzeo 30. mesto. Lični rekord mu je 3:59:17. Za Olimpijadu spremao se na Vlasinskom jezeru, a u London kreće 7. avgusta. Njegov brat blizanac Predrag Filipović takmičiće se u disciplini 20km brzog hodanja, a on je predstavnik Atletskog kluba iz Vlasotinca.

Niš je grad rukometa, pa tako Olimpijske igre ne mogu da prođu bez Nišlija. Nažalost, u reprezentaciji nema mesta za niške igrače, ali za rukometnog sudiju ima. Dušan Stojković braniće čast niškog rukometa kao sudija na utakmicama ženskih i muških reprezentacija. 

– Ovo mi je prva Olimpijada, posle 3 juniorska evropska prvenstva, seniorskog Evropskog i Svetskog šampionata. Ovo mi je kruna dosadašnje karijere, najvažnije takmičenje koje ćemo suditi. Ponosni smo i srećni i pomalo uzbuđeni – prenosi utiske Dušan Stojković.

Dušan Stojković će suditi u paru sa Leskovčaninom Nenadom Nikolićem.

– Nenad mi je i kum. Zajedno sudimo od 1998. godine, znamo se dovoljno dobro – kaže Stojković.

Stojković i Nikolić su do sada uglavnom sudili rukometašima, a na Igrama biće određeni i za utakmice u ženskom rukometu.

– Postoji određeni pritisak, ali imamo dosta velikih takmičenja iza sebe. Ovo je najveća sportska svetkovina, pa je pritisak dosta veći. Mi jedva čekamo da počne prva utakmica – otkriva Stojković.

Niš će imati još dva predstavnika, ali pod drugim zastavama. Jedan od najboljih rukometaša sveta i reprezentativac Francuske Nikola Karabatić je rođeni Nišlija, a u ovom gradu je rođena i počela da se bavi rukometom Bojana Popović, reprezetativka Crne Gore.

Ovaj grad ima čime da se ponosi i Olimpijske igre u Londonu će sigurno to i pokazati. Mi im želimo svu sreću na borilištima.

2 comments

  1. Filipovic je Vlasotincanin (mesto rodjenja Leskovac, zbog porodilista), isto kao i njegov brat, a nije Nislija. Sramota je da treci (mozda drugi) grad u Srbiji ima samo dva takmicara na OI

  2. Filipovič nije dostojan da nas predstavlja na Olimpijadi zbog prethodnih loših rezultata,ali ga stranka gura,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *