Bez žena u novom Gradskom veću

Među članovima novoizabrane gradske Vlade u Nišu, nema nijedne pripadnice ženskog pola.

Lideri stranaka redom konstatuju da je to “loše” i obećavaju da će ispraviti “čim se za to stvori prilika”.

– Meni je u ime moje odborničke grupe zaista žao što je takva situacija. Ali sa druge strane, u stranačkoj hijerarhiji vi ste uvažili jedan predlog koje je dalo vaše članstvo. Pretpostavljam da je takva situacija bila i u SPS-u i u URS-u. Ja ću se zaista potruditi da ukoliko u budućnosti bude ispadanja, u Veće uđe i neka žena – rekao je novoizabrani gradonačelnik Zoran Perišić.

Skoro ista je priča i u SPS.

– Da je loše, loše je. Ali, to nije bila moja, već odluka Gradskog odbora. Ako bude prilike, videćemo da to promenimo – kaže Slavoljub Vlajković, predsednik niškog SPS.

Branislav Jovanović, lider niškog URS kaže da nije tačno da u Veću nema žena, odnosno da je upravo ta partija predložila Nađu Marković za sekretara tog tela. Na sugestiju novinara da sekretar nema pravo glasa, Jovanović kaže da to nije presudno.

– Tačno je da ona nema pravo glasa, ali radi sve stručne poslove, priprema dokumentaciju i sedi tamo pored gradonačelnika – kratko je pojasnio Jovanović.

Potpredsednik LDP i odbornik u Skupštini Grada Nebojša Ranđelović kritikovao je ovu odluku vladajuće većine.

– Zašto nema nijedne žene? Nije zakon, ali jeste pitanje političke korektnosti. Smatramo da je bar jedna predstavnica lepšeg pola trebalo da bude član Veća – rekao je Ranđelović.

Vera Kurtić iz organizacije “Ženski prostor” kaže da se ovim šalje veoma poruka da rodna ravnopravnost Srbiji nije važna.

– Mislim da se raznim stvarima Srbija vraća u vreme kad su ljudska prava još manje poštovana. Imamo jučerašnji slučaj iz vojvođanskog Parlamenta gde je ukinut Sekretarijat za rodnu ravnopravnost, pa primer Ministarstva za ljudska i manjinska prava koje je u prošloj Vladi prvo pripojeno drugom ministarstvu, a sada se i ne pominje – kaže Kurtić

Ipak, situacija bi mogla da se popravi veoma brzo, s obzirom da Skupština Grada još nije izabrala zamenika gradonačelnika.

Podsetimo, u prethodnom sazivu u Gradskom veću su bile Dušica Davidović i Biljana Jovanović iz Demokratske stranke, dok je žena bila i zamenica gradonačelnika Nađa Marković.

8 comments

  1. Ringispil ponovo radi.
    Jedni te isti ljudi, s izuzetkom demokratskih perjanica( koje osvanuse u opoziciji).
    Nama, nezaposlenima, obicnima, onima koji su daleko i od zaposlenja i od vlasti – sve je isto!
    Bili smo i ostali beznadezni slucajevi, koji dozivotno cekaju ispunjenje predizbornih obecanja…zaposljavanje, vece plate, vece mogucnosti za rad i razvoj.
    NIKAD!

  2. potsetimo samo da je upravo Urs propagirao 30% zena u svakoj pori sistema drustva, odbora i vlasti. pa gde su sada???
    dok su protekle 4 godine isticali kao nedostatak drugim politickim organizacijama, izgleda da su sami zaboravili na svoje principe i politiku. toliko o ozbiljnosti

  3. Zna se bre gde je mesto zenama.Ima da sede kuci,kuvaju,peglaju,peru,ciste,cuvaju decu i domacinu noge da peru.Taman posla da i pomisle da se bave nekim drugim poslom.
    Na zalost da se zene vise pitaju svet bi bio lepsi i mirniji.One od ovih somurana, dobro podgojenih ne mogu da dodju na red.

  4. Kako besomucno lazu vade se na odluku gradskih odbora.Pa cekajte sto niste vi kao predesednici predlozili na tim sastancima zene?Nije bre nego ste morali da udomite kojekakve likove i tatine sinove i privatne varijante,niste ni pomislili na zene niti vam je palo na pamet nesto sem da zavrsite dogovorene licne kombinacije to se vidi iz izjava.Kakve ste izabrali neuke ,sa kupljenim kojekakvim diplomama sa iskustvom po merilima minus 1 sedi! Tako ce nam i biti.Perisicu iskreno razocaran sam kao glasac SNS preispitaj strukturu veca,iskustvo,kompetenciju i diplome?!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *