Zbirka retkih kapa u školi “Čegar”

Nastavnik likovne kulture Slavoljub Blagojević iz niške Osnovne škole “Čegar” prikupio je uz pomoć svojih kolega i učenika zanimljivu zbirku starih i i internacionalnih kapa. 

On kaže da je prvobitna ideja bila da sa učenicima napravi zbirku etnografskih predmeta, ali da su od nje odustali jer je za pravljenje ovakve kvalitetne zbirke potrebno mnogo vremena. Onda je odlučio da za razliku od drugih škola koje imaju ovakve zbirke, “Čegar” za kraće vreme može da prikupi neobičnu i zanimljivu zbirku kapa iz različitih perioda, različitih naroda i sa drugačijih podneblja.

– Pored kapa imamo i šlemove i kacige raznih profesija i zanimanja tako da smo napravili korelaciju između predmeta istorija, geografija, umetnost – kaže Blagojević.

On dodaje da su prošle gdine počeli da prikupljaju kape, a da sada imaju preko 30 neobičnih primeraka.

– Neke nam donose roditelji koji rade u tim profesijama, donose nam ljudi iz inostranstva, a neke smo kupili – objašnjava nastavnik.

Među neobičnijim primercima nalaze se originalna pilotska kožna kapa, modran i stari vatrogasni šlem, kapa mongolskih naroda, kapa za boksere, sombrero iz Španije, kao i nacionalna indonežanska, grčka, turska i španska kapa, ali i šubaru i šajkača.

– Meni je najdraža rudarska kapa iz 50-ih godina od šatavljene kože. Veoma je retka, a ja sam je slučajno našao na pijaci i kupio za simboličnu sumu – dodaje Slavoljub.

Blagojević kaže kako bi voleo da u narednom periodu ovo bude stalna postavka škole, ali da sada nemaju novac za vitrine koje su potrebne da bi se primerci izložili.

Ipak, kako bi prikazao zanimljivu zbirku organizovao je uz pomoć učiteljice Bojane Pešić grupu učenika od prvog do osmog razreda koji su isprobavali zanimljive primerke.

U školi kažu da svi koji bi želeli da nekom neobičnom kapom ili šlemom uvećaju zbirku mogu da ih kontaktiraju putem mail-a oscegar@wordpress.com

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *