Velika posećenost na otvaranju Sajma

Ovogodišnji, 49. niški Sajam knjiga u punoj hali Čair otvorio je muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo, a na otvaranju je nastupio i Nišlija Oliver Katić.

Dolazak Marčela privukao je veliki broj srednjoškolaca i studenata, pa je i posećenost prvog dana vidno veća nego prethodnih godina.

Umesto velikog govora i “mudrih reči i citata” Šelić je u svom stilu sajam otvorio pričajući anegdotu koja oslikava stanje kulture u društvu kada su sajmovi ovog tipa u pitanju.

– Pre 2,3 godine na Sajmu knjiga u Beogradu dvojica momaka šetajući zastanu pored jednog štanda da razgledaju, a zatim jedan pita “pošto je ta i ta knjiga?”. Prodavac odgovori “600 dinara”. Drugi momak se zamisli i kaže “brate, za te pare možeš da kupiš 2 pljeskavice”. Posle kraće pauze, prvi mu odgovori “ajmo na pljeskavicu ili dve” – ispričao je Marčelo.

Nakon zvaničnog otvaranja on je potpisivao knjige na štandu Niškog kulturnog centra, organizatora sajma.

– Marčelo ima super tekstove, a pročitao sam i njegove knjige i raduje me da ću na jednoj od njih imati i njegov potpis. Ne mogu da izdvojim ni jednu njegovu knjigu posebno, ali ih preporučujem – kaže jedan gimnazijalac.

Direktorka NKC-a Bojana Simović na otvaranju je ponovo ukazala na problem nepostojanja adekvatnog i dovoljno velikog prostora za ovakvu manifestaciju.

Sajam će biti otvoren do 28. novembra a radno vreme je od 10h do 20h. U okviru pratećeg programa biće organizovane i brojne promocije knjiga.

4 comments

  1. Da, postoji popust za učenike i studente, ali samo ako su došli kao grupna poseta. Grupu mogu da čine i dve osobe…..ali moraju da imaju potvrdu da je to grupna i organizovana poseta…..kaže Goran Stanković, jedan od organizatora iz NKC-a.

    – Ovo je samo bezobrazluk i nista drugo, nije problem u 50din, ali ako je najavljeno da je za studente upola cene, redno je da se to i ispostuje, a ne da se izmisljaju pravila.

    Mi smo bili u grupi od 5 ljudi, svi sa razlicitih fakulteta, i od koga smo mi trebali da uzmemo tu potvrdu i zasto tu potvrdu niko nigde nije spomenuo, nego za cenu saznajem na biletarnici, a za potvrdu ovde?!?

    Sva sreca pa mi je dan bio perfektan, pa nisam toliko ogorcen, i da nisam procitao ovaj clanak ne bih se ni setio ovog bezobrazluka.

  2. Ma da, kako pravdaju autoprevoznici, uzmete broj indexa, ime i prezime, fakultet i gotovo… Sto u strtu niste rekli da je za grupne popuste? I molim vas sklonite one namcore sa biletarnice

  3. Još da sajam knjiga nije poput vašara pa da mu se progleda kroz prste. Godinama unazad, kuvari, džepne knjige, pravoslavne baljezgarije i slikovnice. Izdavači nula, cene probijaju krov. Mizerno.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *