Skori kraj radova u velikoj sali NKC – video

Radovi na rekonstrukciji velike sale u Niškom kulturnom centru ušli su u završnu fazu, saznaju Južne vesti.

Preostali su radovi na uređenju scene. Projekat za to je gotov, a u narednim mesecima planirana je realizacija, kažu u NKC.

– Prema slobodnoj proceni radovi bi trebalo da budu gotovi na leto, nema razloga da ove godine sala ne bude završena. Za završetak preostalih radova u sali mora da se organizuje tender, a tenderske procedure mogu da traju 2 do 3 meseca. Posle toga mislim da radovi neće trajati više od mesec dana – rekao je Srđan Savić, direktor NKC-a.

Savić objašnjava da ne bi trebalo da bude nepredviđenih problema koji bi odložili radove. Jedino što bi po njegovom mišljenju moglo da uspori proceduru je izdavanje upotrebne dozvole, jer je za to potrebna temeljna kontrola koja može da potraje.

– Važno je da sve bude u skladu sa bezbednosnim uslovima i dok se to ne ispoštuje nema žurbe – dodao je Savić.

Zbog izmene Zakona o planiranju i izgradnji, pojašnjava Savić, neki delovi projekta renoviranja sale morali su da budu pomenjeni, zbog čega su pomereni prethodni rokovi.

– Kada je usvojen plan renoviranja sale i kada su radovi počeli na snazi je bio jedan zakon, u međuvremenu zakon se promenio, pa smo i mi morali da uradimo usklađivanje projekta sa zakonom – objasnio je Savić.

Prema njegovim rečima, skoro svi preostali radovi su oko bine i na njoj, a po projektu koji je prilagođen važećem zakonu predviđeno je postavljanje vodene zavese i prskalica koje će u slučaju požara razdvajati binu od publike.

U nastavku teksta možete pogledati kako trenutno izgleda Velika sala.


Rekonstrukcija sale počela je još 2008. godine, za vreme mandata prethodnog direktora NKC-a, ali su se radovi sporo odvijali zbog tadašnjih sporova oko vlasništva. Na kraju je sala dodeljena gradu.

– Planirano je da najveći broj muzičkih događaja u velikoj sali budu rok koncerti, jer imamo želju da joj vratimo namenu koju je imala ranijih godina. Potrudili smo se i da sala ima multifunkcionalnu namenu, kako bi tu mogli da se organizuju i drugi kulturni sadržaji – rekao je Savić.

Sala ima balkon sa oko 70 fiksiranih sedišta, a u centralnom delu sale po potrebi će biti postavljane stolice i moći će komotno da stane između 350 i 400 ljudi. Takođe, pod sale ima blagi pad prema bini, kako bi gledaoci koji sede imali preglednu scenu tokom predstava i performansa.

Za džez i bluz koncerte biće postavljani klupski stolovi i stolice, a slično će biti organizovane i veće književne večeri.

Vrednost preostalih planiranih radova je, prema proceni NKC, oko 10 miliona dinara i po završetku sala. U ovoj gradskoj ustanovi planiraju da nakon otvaranja sale postepeno nabave prateću opremu, kao što su posebno osvetljenje za koncerte ili projektor za filmove, koji će poboljšati kvalitet manifestacija.

1 comment

  1. Lepa vest, sjajan tekst, ali nigde ne videh da se ta sala zove “Muzički klub 81”, što bi trebalo učiniti kao omaž Banetu Tasiću koji nam je omogućio da tu gledamo sve najvažnije bendove “novog talasa”, od “Električnog orgazma”, “Ekatarine Velike” (tada “Katarine druge”), “Filma”, “Lačnog Franca”, “Discipline kičme” preko pop-rok sastava “Đavola”, “Fit-a”… do “Leb i sola” koji se tu osećao kao kod kuće. Dakle, sala mora da ima ime!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *