Objavljena monografija o niškom reditelju

U Nišu je objavljena monografija o Marislavu Radisavljeviću Maretu, čuvenom niškom reditelju.

Monografija pod nazivom “Mare u laboratoriji života i režije” sadrži odeljke posvećene drami, glumcima, delove intervjua i polemike, istoriju pozorišta i tekstove o predstavama koje je režirao.

– Mislim da su napravili nešto izvanredno i da bi Mare bio zadovoljan da može ovo da vidi. Ovo je knjiga istinitih sećanja. Na ovaj način očuvaće se sećanje na Mareta, to znači da on i dalje postoji u sećanjima ljudi sa kojima je radio, ali i u mladim ljudima kojima je predavao – rekla je Mirjana Radisavljević, njegova supruga.

Slobodan Krstić, priređivač knjige, kaže da je prikupljao materijal više od dve godine, a da je ovo ipak i dalje samo deo njegovog rada. 

– Trebalo je dosta vremena se sve prikupi jer je bio svestran. Opisan je u knjizi onakav kakav je bio, a bio je izuzetno harizmatična ličnost, ali doživljavao je i mnoga šikaniranja. Mogao je da ode odavde bar 7,8 puta, a on je izabrao da ostane – kaže Krstić.

On je dodao da je ova knjiga i dobar izvor za studente režije ili studente Filozofskog fakuleta i da im može poslužiti za teze diplomskog rada.

Delo Radisavljevića osvetljeno je iz različitih uglova 25 njegovih savremenika među kojima su Saša Hadži Tančić, Ivan Hadži Zdravković, Desimir Stanojević, Boris Čerškov, Jelena Lugonja i Aleksandar Mihailović.

Knjiga je objavljena na više od 260 strana u zanimljivom izdanju. Najavljeno je da će promocija biti organizovana do kraja godine u Niškom kulturnom centru, a nakon toga biće u prodaji.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *