Blatnik: “Bez kriterijuma za nacionalnu penziju”

Poznati niški umetnik Aleksandar Blatnik razočaran odlukom Komisije da nacionalnu penziju ne dodeli ni jednom umetniku sa juga Srbije. 

Višestruko nagrađivan slikar, grafičar, arhitekta, dizajner, karikaturista i pisac Aleksandar Blatnik nije bio na na listi od 43 imena koja će dobiti nacionalnu penziju, priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Odgovora od komisije nije bilo, tvrdi Blatnik, a kao moguće objašnjenje navodi princip centralizacije.

– To je prosto, Srbija je Beograd. Sve dalje nije Srbija. Jug Srbije nije Srbija, istok Srbije nije Srbija. Ne dobija se odgovor kada se aplicira, samo ti jave da nisi ušao u priču – kaže je Blatnik.

Prošle godine za nacionalne penzije konkurisalo je 385 umetnika. Predsednik komisije koja je odlučivala o 40 priznanja bio je Petar Volk, a članovi Rajko Maksimović, Božidar Zečević, Andraš Urban, Marko Popović, Zoran Bulajić i Bratislav R. Milanović. Komisija je prvobitno izdvojila 49 kandidata, a posle sastanka sa ministrom kulture Predragom Markovićem sa spiska je otpalo devet imena. Na kraju, Vlada Srbije je dodala još 3 imena, a to su bili Lepa Lukić, Bisera Veletanlić i Lazar Čurčić.

– Aplicirao sam. Čak su mi javili da sam bio među tih 49, pa su devetoro skinuti sa spiska. Dodeljeno je 40 penzija, a Vlada Srbije je dodala još 3 imena jer ima prava na to. Prošle godine Vlada Srbije je dodala Miroslava Ilića jer je on kafanski pevač i mora da dobije nacionalnu penziju – istakao je Blatnik.

Na spisku od 43 imena nema nijednog umetnika koji živi i radi na jugu Srbije. A, Blatnik nije bio jedini sa ovih prostora koji je poslao zahtev.

– Znam samo da je aplicirao i Dragan Drobnjak (iz Prokuplja). Nas dvojica smo podneli zahteve. To je jedan izuzetan vajar stakla, član Udruženja primenjenih umetnika i ima zvanje istaknuti srpski umetnik. On i ja, niko drugi sa juga. Ne verujem da je neko iz Zaječara, Kragujevca aplicirao – dodao je niški umetnik.

Blatnik je preko 30 godina član Udruženja primenjenih umetnika. U Udruženju je dobio 4 godišnje nagrade na nivou Srbije i Jugoslavije i 4 regionalne na nivou južne Srbije. To su najviša priznanja ovog Udruženja. Ima zvanje “Istaknutog srpskog umetnika” i vlasnik je nagrade ULUPUDUS-a za životno delo. Ima preko 80 nagrada u zemlji i inostranstvu za slike i karikature, nagradu “Zlatno pero”, 4 nagrade “Pjer”, a izdao je 11 karikatura i jednu prozu.

– Jednog trenutka me je pozvao frizer Srećko Dokić jer je hteo da konkuriše. Ne bih da uzimam to za zlo jer ima 400 zahteva i ima svakakvih zahteva. Ima i ozbiljnih zahteva. Oduševljen sam što je Duško Petričić dobio ove godine penziju jer “kapa dole” čoveku. On je zadužio ovu državu. I Radomir Vuković, koji je je bio predsednik Udruženja primenjenih umetnika Srbije i glavni i odgovorni urednik najboljeg časopisa u Evropi “Kvadar”. To je bio časopis za primenjenu umetnost i pandam svih dešavanja na državnom nivou. On je pravio neke svoje liste najboljih dizajnera, ilustratora, bez upliva sa strane – kaže Blatnik.

Nacionalna penzija znači 50.000 dinara pored redovne penzije, a dodela ovih priznanja počela su 2007. godine, kada je penziju dobilo 267 umetnika. Naredne godine, lista dobitnika je bila kraća jer je 50 umetnika dobilo ovo priznanje, a 2009. i 2010. godine po 52 umetnika. Do sada su preminula 54 dobitnika, tako da trenutno 410 srpskih umetnika prima nacionalnu penziju.

Članovi komisije nisu na nivou onih koji je dobiju. Tako o tebi odlučuju ljudi koji imaju slabiju biografiju od tebe. Oni nemaju nikakve kriterijume. Kada bih ja vodio tu priču, napravio bih pravilnik. Kao prvo, rekao bih šta je nacionalno. Napravio bih pravilnik kao za dodelu stanova, po bodovanju. Kada su u pitanju nagrade, ako su međunarodne, onda bi umetnik dobio 10 bodova, na primer. Prilikom poentiranja kandidata treba kontaktirati ljude iz branše. Ako je u pitanju filmski glumac, pozoveš nekog ko je bard glumišta i ovaj kaže da je dobio nagradu u Nišu i da vredi 10 bodova. Nagrade, priznanja, pisana reč, da li je napisao knjigu… Ovako, kada napraviš komisiju od 7 članova i staviš Andraša iz Novog Sada da bi predstavljao Vojvodinu i staviš petoricu, šestoricu iz Beograda i naravno da nema nikoga sa juga – rekao je Aleksandar Blatnik.

Na listi vlasnika nacionalnih penzija najviše je književnika, a svake godine i pevači narodne muzike se nalaze među odabranima što nekima može da “bode oči”. Takođe, mali je broj umetnika koji ne žive i rade u Beogradu.

– Ja sam vrlo dobronameran i ne želim da se konfrontiram. Ali, ne mogu da shvatim neke stvari. Znam da je Lepa Lukić jedna dama koja je uradila za Srbiju mnogo, a znate li odakle je počela Lepa Lukić? Prvo je pevala u “Tri tiganja” u Kaluđerici. Nemam tačne informacije, ali od dosadašnjih dobitnika nacionalnih penzija čak 98 posto su iz Beograda – kazao je Blatnik.

Njemu i ostalim umetnicima sa ovih prostora koji na najbolji način predstavljaju srpsku kulturu ostaje da čekaju neku narednu godinu i narednu komisiju.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *