Promocija Niša u Londonu

Predstojeći jubilej 1.700 godina Milanskog edikta najavljen je na posebnom štandu Turističke organizacije Srbije na najvećem svetskom sajmu turizma “World travel market”, održanom prošle nedelje u Londonu.

Pored Lepenskog Vira i Belog anđela, jedan od glavnih aduta srpskog turizma bio je Car Konstantin.

Direktor Turističke organizacije Niša Uroš Parlić kaže da su aktivnosti na sajmu bile usmerene ka ostvarivanju direktnih kontakata sa potencijalnim partnerima iz zemalja čiji građani predstavljaju potencijalne goste Niša.

– Dobra je stvar koja ide u prilog razvoju Niša kao destinacije da postoji konstantno interesovanje za dolazak i povratak turista u region jugoistočne Evrope, gde pripada ponuda Srbije – kaže Parlić. 

Parlić kaže da je nakon nastupa na konferenciji za novinare i neposrednih kontakata, kao i putem PR službe koju je angažovala Turistička organizacija Srbije za tržište Velike Britanije, ali i na osnovu tekstova objavljenih u stranoj štampi i samom biltenu Sajma, stekao utisak da je Niš privukao pažnju.

– Može se reći da u Srbiji i Niš pored sada već tradicionalnih destinacija kao što su Beograd i Novi Sad privlači pažnju partnera i turoperatora. Kako zbog učešća u predstojećoj proslavi mreže gradova rimskog carstva, tako i zbog činjenice da je grad prepoznatljiv kao mesto u kome vlada južnjački duh gostoprimstva i dobre usluge – dodaje Parlić.

Direktor TON kaže da je jedan od najčešćih komentara eksperata da Niš pored napora da popravi i bolje prezentuje svoje istorijsko nasleđe, mora da definiše i razvije turističku ponudu koja će trajati tokom cele godine, bez obzira na pojedine manifestacije koje privlače veliku pažnju turista u pojedinim mesecima.

Osim što je bio jedini predstavnik Niša na ovoj prestižnoj manifestaciji, Parlić je naglasio da je za London leteo lou-kost kompanijom iz Sofije, kako bi troškove puta sveo na minimum.

8 comments

  1. Sledeća 2013. godina veoma bitna za Niš zbog obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta (dva su centralna događaja za slavu grada Niša u junu i u oktobru). Ali naravno za ovako osiromašenu zemlju kao što je naša Srbija i za ovako osiromašen grad kakav je naš Niš, pitanje je kolko će koristi doneti obeležavanje Milanskog edikta. Samim nedolakom pape masovna poseta otpada! Pitanje je da li u gradu gde je industrija totalno pukla trošiti pare na ove manifestacije ili jednostavno, prigodno i skromno obeležiti.
    Gospodin Parlić je do pre par meseci bio član DS-a, a onda kada je SNS dobio izbore na osnovu kumovske veze sa gradonačelnikom Perišićem (čiji je Parlić kum), gospodin Parlić prešo u SNS i postao direktor TON-a. Sumnja se da je gospodin Parlić već zlouptrbio službeni položaj tako što je na osnovu privatnih interesa i interesa svoje firme radio poslove preko TON-a.

  2. Zanima me da li ce na vreme da uklone onu katastrofalnu gresku na spomeniku koji su postavili na pocetku mosta? Ja ne znam koja budala je napisala pogresnu godinu, i zasto nisu to ispravili pre nego sto su postavili spomenik…

    1. Očigledno da si neupućen, bilo bi dobro da se raspitaš ili da pročitaš pre nego što nešto napišeš! Na spomeniku stoji : 312-2012 jer je spomen obeležje Caru Konastantinu posvećeno 1700 godina bitke kod Mivijskog mosta koja se odigrala 312 godine. Uoči bitke pojavio se Caru Konstantinu u snu Hristos i rekao akona štitovima svojih vojnika stavi hristograme pobediće. Konstantinm je naredio da vojnici stave hristograme na štitove i pobedio moćnijeg protivnika, prešo preko mosta i ušo/osvojio Rim. Zato je i ovo spomen obeležje postavljeno u blizini mosta da bi simbolizovalo prelazak preko Mivijskog mosta, a na frhu spomen obeležja se nalazi hristogram.A na spomen obeležju piše na latinskom i srpskom (latinicom) “pod ovim znakom pobeces” tu je i greška na ovom spomen obeležju jer umesto Ć i Š napisani su C i S, umesto pobedićeš napisano je pobedices.

  3. Ono što je započeo bivši direktor sa svojom švalerkom, ovaj samo nastavlja…
    Svi su isti! Samo da se đuvečari po kafanama o trošku građana.

  4. Napokon neko elokventan na celu TON-a, neko ko nas moze predstavljati na svetskim sajmovima ( na tecnom engleskom ) a pritom je u turistickim tokovima dugi niz godina. Red je i bio da Nis iskoristi svoje potencijale, i pod okriljem TOS-a bude predstavljen kao znacajna turisticka destinacija Srbije. Cudi me da ranije niste pisali o ovom vaznom dogadjaju za Niski turizam, s obzirom da je sajam odrzan jos pre dve nedelje.

    1. Pa kad je tkav strucnjak sa znajem engleskog jezika sto im ne rece da se Constantin pise sa jos jednim e na kraju, a ovaj nas je i Constantine I poznat jos i kao Constantine the Great…ali sa e na kraju imena 🙂 …Pametni moji 🙁

  5. Pravi covek na pravom mestu…g.Uros Parlic!
    Sposoban,pametan,elokventan!Doprinece razvoju turizma u ovom gradu koliko god moze!
    Samo napred!!!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *