“Toplana” i “Medijana” se ponovo zadužuju

Gradsko veće usvojilo odluku o kreditnom zaduženju dva Javna preduzeća kao bi se ispunile obaveze prema dobavljačima.

Dug gradske Toplane prema Jugorosgasu, prema rečima većnika Miloša Banđura, na dan 16. avgust bio je 556 miliona dinara.

On dodaje da je bilo neophodno da se odobri uzimanje kredita kako bi se ta dugovanja izmirila.

– Plan otplate duga je podizanje kredita u iznosu od 200 miliona dinara na 12 meseci. Drugi elementi se odnose na servisiranje obaveza grada prema Toplani, kao i formiranje robnih rezervi u gasu u iznosu od 190 miliona dinara. Mi činimo sve da se prevaziđe situacija u koju je ovaj grad doveden politikom prethodne vlasti koja je bila po sistemu “drži bure vodu, dok majstori odu” – kaže Banđur.

Medijana je već ušla u proces uzimanja kredita jer, kako kaže većnik, oni su tako već navikli da posluju. Poslovanje Medijane je, ističe Banđur, vrlo nelikvidno, a novac od kredita trošiće se za tekuća poslovanja.

Nenaplaćena dugovanja prema Medijani od strane građana iznose 723 miliona, dok grad duguje 105 miliona.

Dug prema Toplani je prema rečima gradonačelnika Niša Zorana Perišića milijardu dinara, a ukupna dugovanja Toplane su milijardu i trista hiljada dinara.

– To meni daje informaciju, ja sam isto rukovodio segmentima zdravstvene ustanove, ako moja ustanova radi sa gubitkom, ja ne uspem da naplatim ono što uradim, ja imam problem sa sobom – rekao je Perišić.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Pored odluke o kreditnom zaduživanju za dva pomenuta Javna preduzeća, Gradsko veće je donelo odluku da neki od većnika dobiju dodatna zaduženja.

Tako će Gradski većnik Predrag Savić u buduće biti zadužen za rad sa udruženjima građana i nevladinim organizacijama, dok će Srđan Vasković organizovati saradnju Grada i Gradskih opština.

11 comments

 1. Nemojte vec da kukate i da se zalite. Neka i ovaj Bandjur drzi bure sa vodom to je od njega dovoljno. Nego sta bi sa zaposljavanjem. Zasto ne objavite da je od 6. maja Gorica zaposlila 52, Medijana 30, Aerodrom 17 itd. Sve SPS i URS posto samo napadate zute! Nije valjda da se plasite.

 2. Ako vam je prethodna vlast bila toliko losa gospodine Bandjur, zasto udjoste u koaliciju sa Bananom i Miletom? Toliko o Vasem obrazu i postenju.

 3. Da li se zna sta je to opstina Crveni krst trazila a gradsko vece odbilo taj zahtev,da li je to bio zahtev Darka Bulatovica za 5 pomocnika predsednika opstine tj. za 5 izmisljenih radnih mesta za svoje aktiviste.

 4. Cuj ga, “prethodna vlast”! A oni (SNS) samo zamenili “zute”, a svi ostali isti. Ajd da vidimo kako ce oni da posluju i kako ce vecnici kosovari,leskovcani i ostali da vode grad.

 5. @REDAKCIJA
  Da pitam oko tog javnog duga, da li je moguce da se grad zaduzi kod nas, tipa da svako od nas kupi po 10/50 tih jedinica obveznica za zaduzivanje. Vise se isplati da stedim tako imacu vecu kamatu.

  Grad bi placao nizu kamatu na dug, jer nisam banka da ga derem, a opet taj razmak izmedju nize kamate na stednju i vise kamate na dug bi obezbedio finansije gradu.

  Naravno interesuje me i rocnost. Da li je iko o tome pricao u Nisu?

 6. Gradonačelnik OKRIVIO rukovodstva ovih javnih preduzeća zbog slabe naplate svojih usluga i ODOBRIO da podignu kratkoročne kredite kako bi mogli da servisiraju dugove prema svojim dobavljačima??? (verovatno je tu negde i logika), a Toplana (inače moje omiljeno JKP), je napravila Plan otplate duga, u kojem svi nešto treba da rade, osim njih samih!!! (veovatno se i ovde negde krija logika).

 7. Gospodo navlasti, nemojte se toliko pozurivati… Brzo je ama bas uvek i kuso. Kuse izjave, netacni podaci… kisa optuzbi i pretpostavki a od rada… ne videsmo ama bas nista… Ah, da… znamo i to… optuzujete i galamite da dobijete na vremenu da se ,,opravite,, kako i sta da cinite.No, nisu bas svi ispranog mozga , mnogi vide sta se kuva … Ili pravdajte poverenje naroda ili priznajte da ne umete i necete… da nameru niste niti imali. Po obicaju u ovoj nasoj Srbiji, posle bitke svi su generali. Postujem ja, izgalasali su vas … no na vasem mestu time se salila ne bih. Ponajmanje to treba samom gradskom vrhu.

 8. Po mom skromnom mišljenju, Gradska toplana kao javno preduzeće je relikt komunizma a Tito je umro pre ohoho godina. Zašto bi sirotinja iz okruženja grada plaćala grejanje eliti u centru. Pita li neko seljake u okruženju ili delovima grada koji nemaju centralno grejanje imaju li novac za ogrev za sledeću zimu ?! Pod hitno treba izvršiti procenu JP-a i napraviti akcionarsko društvo pa neka oni koje greje Toplana sami odlučuju o sudbini tog društva tako što će uredno plaćati svoje obaveze a ne da ih greje ionako istanjeni budžet.

 9. Posto Toplana i Medijana su non stop u gubicima pretpostavljam da radnici i rukovodioci imaju minimalne plate ili ih ne primaju nikako.
  Sigurno da radnici ovih propalih preduzeca razmisljaju da predju u nova preduzeca koji nisu gubitasi.
  pozz.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *