Intervju: Marko Mančić

Jedan od najboljih i najstandardnijih igrača Radničkog ove polusezone Marko Mančić ističe da se stvorila idealna prilika da se klub posle duge pauze vrati u najviši rang jer to i zaslužuje.

Sa pet golova Marko Mančić je, uz Ivana Milenkovića, najbolji strelac Radničkog ove polusezone. Mančić je bio u startnoj postavi na svim utakmicama u Prvoj ligi ove jeseni, ali je pet puta odlazio ranije u svlačionicu. Jedan je od najzaslužnijih što je slavni Real sa Nišave na putu ka Superligi i svestan je da do tog cilja ima još mnogo da se radi.

– Kada smo krenuli sa pripremama, cilj je bio sredina tabele u Prvoj ligi. Nikakav imperativ prvog mesta nije stavljen. A kako su krenule pripreme, rasle su i želje i ambicije. Posle prijateljskog meča sa Smederevom kada smo pobedili sa 2:1, svi su na glas razmišljali o prvom mestu i plasmanu u Superligu – rekao je Marko Mančić.

Razmišljanja i želje su sve glasnije i glasnije, a za pravo im daju igre i rezultati niškog tima. Posle jesenjeg dela prvenstva, Radnički je prvi sa 3 boda više od prvog pratioca, a ako Čukarički bude ugašen, kao što je i najverovatnije, Real sa Nišave će da pobegne na plus 5. Poklopile su se želje i realnost, a na igračima je da to dokažu i na proleće.

– Eventualno igranje u Superligi bi mnogo značilo i igračima i gradu. Neki od nas su već igrali u najvišem rangu, a biće ovo prilika da se mladi afirmišu. Niš i Radnički zasalužuju da klub igra u Superligi, pauza od osam godina u nižim rangovima je velika za drugi grad u Srbiji. Ovo je pravi trenutak da se klub vrati gde pripada, u najviši rang – dodao je Marko.

Svi pričaju o povratku Radničkog u najelitniji rang gde je poslednju utakmicu odigrao 24. maja 2003. godine kada je sa 3:0 izgubio od Mogrena. Tu sezonu je završio na poslednjem mestu najelitnijeg ranga i više se nije vraćao. Marko veruje da će Radnički, kada se vrati u Superligu, znati kako da se nosi sa najjačim kluboima i da ne provede samo jednu sezonu tamo.

– Moći ćemo da izađemo na kraj sa superligašima. Verujem da će klub dovesti par pojačanja jer će Radnički uz dvojicu ili trojicu pojačanja moći da bude stabilan superligaš – rekao je Marko.
Dolazak gradonačelnika Niša Miloša Simonovića na mesto predsednika Skupštine kluba se pokazalo kao dobar potez na putu Radničkog ka Superligi, što ističe i Marko.

– I gradonačelnik je zaslužan što smo došli dovde i što je klub na putu ka Superligi. Učinio je dosta za klub – rekao je Marko.

Ove polusezone nisu samo dobri rezultati i igre bili teme povezane sa Radničkim. Niški prvoligaš je posle 11 kola (7 pobeda i po 2 remija i poraza) zamenio trenera i umesto Zvonka Đorđevića stigao je Aleksandar Kuzmanović. Niški tim je tada takođe držao prvu poziciju na tabeli, pa je mnoge iznenadila promena trenera lidera. Igrači su se brzo snašli sa novim strategom i nastavili su gde su stali.

– Mi smo i ranije radili sa Kuzmanovićem, poznaje i on nas i mi njega. Ranije smo bili disciplinovaniji u defanzivi. Sa Zvonkom Đorevićem smo imali fenomenalnu saradnju. Odradili smo vrhunske pripreme i igrali odlične utakmice. Ali, odluka o treneru je na Upravi – rekao je Marko.

U toku je rekonstrukcija stadiona Čair, pa su fudbaleri Radničkog domaćini na Delijskom visu. Ovaj stadion navijači sada nazivaju Meraklijski vis, prema jednom naslovu u Narodnim novinama. Iako je svakog drugog vikenda Delijski vis bio pun, želja svih je da se Real sa Nišave vrati na čairski stadion gde je ostvario najveće uspehe.

– Jako je bitno da se vratimo na Čair. Stadion Mašinca nema te uslove kao Čair koji ima i svoju draž. Mnogo će nam značiti taj povratak na Čair. Mnogo je teška situacija u srpskom fudbalu, reprezentacija se nije plasirala na Evropsko prvenstvo, u Superligi je mali broj navijača na stadionima. Osim mečeva kragujevačkog Radničkog, Novog Pazara, Zvezde i Partizana, ostale prati od sto do dvesta ljudi. Radnički će biti osveženje kada uđe u Superligu, sa velikim brojem gledalaca i lepim stadionom. Niš se zaželeo superligaškog fudbala – istakao je Marko.

Atmosfera u ekipi je odlična, igrači se slažu i na terenu i posle treninga i utakmica. Marko je sa svima u dobrim odnosima, ali “pirotska veza” je ipak najjača. Kada bi morao da izdvoji jednog saigrača koji je obeležio polusezonu to bi bio Bojan Dojkić.

– Većina igrača nema ugovore sa klubom, kao na primer Bojan Dojkić, koji je odigrao sve utakmice u ligi i Kupu. Voleo bih da uprava nađe način da ga zadrži jer odbrana sa njim nije isto kao i bez njega. Mnogo znači ekipi – rekao je uz osmeh Marko za svog druga i saigrača.

Postoji jedna zanimljiva činjenica koja ide uz jednog od najboljih strelaca Radničkog ove sezone, a to je da je od 5 golova, čak 4 postigao glavom.

– Ranije sam najčešće nogom davao golove, ali ove sezone je to malo drugačije. Dajem glavom jer imam odlične asistente, a ja se samo nađem na pravom mestu jer mi ostane lepši dao posla. Zahvaljujem se asistentima, Radnički ima izvanredne krilne igrače. Vežbamo centaršuteve na treningu i stalno radimo na tome – kazao je Marko.

Karijeru je počeo u rodnom Pirotu, gde je igrao za Radnički. Nakon toga se isprobao u Hajduku iz Kule, a potom se vratio u pirotski Radnički. Igrao je i u Vlasini i Balkanskom odakle je stigao u niški tim početkom 2010. godine, kada je Radnički igrao u Prvoj ligi. Ovde se lepo snašao, saigrači i navijači su ga prihvatili, ali postoji želja da se oproba i van granica Srbije.

– U pravim sam fudbalskim godinama, zreo sam da se isprobam i u inostranstvu. Ali, za to treba puno kockica da se složi. Ako do toga ne dođe, čast će mi biti da ostanem u Nišu i da se borimo u Superligi – istakao je ovaj fudbaler.

Utakmice Radničkog u Nišu ove sezone pratio je veliki broj gledalaca koji su videli ekipu koja ima snage, mogućnosti i volje da sledeće sezone zaigra u Superligi. Mnogi navijači pratili su Radnički i na gostovanjima time pokazali da se fudbal ne gleda samo u foteljama, kafićima, kladionicama. Merkalije su na svojoj strani na Facebook-u otvorili glasanje za najboljeg igrača polusezone, a prema trenutnom stanju vodi upravo Marko Mančić.

– Imamo najbolje navijače u zemlji. Prate nas svuda, fantastična su podrška. Zahvaljujem im se na podršci i puno nam to znači – rekao je uvek nasmejani Marko.

A sigurno je da će i narednih sezona podrška stizati sa tribina. Da je Marku fudbal i sport u krvi pokazao je i diplomom profesora fizičkog vaspitanja. Time je i razbio predrasude da fudbalerima škola nije važna, a kada završi fudbalsku karijeru može da uči mlađe generacije da se radom, trudom i ulaganjem mogu ostvariti neki snovi.

Published
Categorized as Sport

7 comments

  1. Sve najbolje u drugoj polusezoni pa da ako Bog da postanes najbolji stelac lige!
    Ziv bio pa da za pola godine slavimo ulazak u JS!

  2. Kakvih par igraca, pa iz ove ekipe mogu samo 2,3 igraca da igraju Super ligu. Moraju da dodju pojacanja ako mislimo da se ne vracamo nikad vise ovde gde smo sada.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *