Kojo glumac 4. večeri

Nikola Kojo izabran je za glumca 4. večeri na Filmskim susretima, za ulogu Limuna u filmu “Parada”. Veliki broj glumaca iz ovog filma poklonio se iste večeri niškoj publici.

Iako je već prikazivan u Nišu, film je napunio Letnju pozornicu, a po reakciji publike videlo se da je dobro prihvaćen.

– Ovo nije film Srđana Dragojevića, ovo je film Miloša Samolova, Nikole Koja i Hristine Popović, a meni je čast što sam bio deo te ekipe – rekao je Dragojević.

Nikola Kojo igra simpatičnog antiheroja koji je jedino slab u odnosu prema svojoj verenici Biserki.

– Jako mi se dopala poruka koju film nosi. Limun predstavlja onaj radikalan i težak deo populacije koji je teško promeniti, ali ako je moguće promeniti njega, onda ima nade i za celu naciju – rekao je Kojo.

Ideja filma dopala se i glumcu Milošu Samolovu, koji je glumio Radmila, glavnog junaka homoseksualca.

– Dopalo mi se kako je neko napisao, da je ovo film o puno stereotipa koji se bore protiv stereotipa – dodao je Miloš Samolov.

Film je do sada videlo oko 600.000 gledalaca u regionu, bio je prikazan u 12 zemalja, a prema rečima producenta ima pozive za još 20. Reditelj je ovim filmom uspeo da poveže ukus filmske publike i kritičara.

– Osećam je ovo najbolji film koji sam do sada napravio – kaže Dragojević.

On je dodao da je “Parada” prikazana i u Savetu Evrope kao primer da se umetnošću može boriti protiv homohobije I da može rušiti stereotipe, ovaj film je na neki način postao i ambasador Srbije u regionu.

Nakon njega, prikazan je film “Žućko”. Ulogu nobelovca Andrića u ovom filmu igra Tihomir Stanić.

– Dugo sam glumio Andrića u raznim formama, ali pojedinosti koje su u filmu pomenute o njegovom životu nisam znao. Ovio je za mene bila prilika da proširim svoja saznanja – rekao je Stanić.

Dokumentarno-igrana priča o legendarnom košarkašu Radivoju Koraću kojeg igra Vladimir Aleksić, otkrila je gledaocima detalje iz njegovog života koji nisu mnogo poznati. Međutim, autori filma kažu da je malo toga i malo ko u Srbiji o Koraću znao.

– Ovo je priča o jednom urbanom heroju jednog vremena koga smo neopravdano zaboravili – rekao je Dejan Dabić, filmski kritičar.

Film je snimljen na osnovu 126 intervjua urađenih u nekoliko zemalja, a ono što je možda najzanimljivije je to da o Koraću niko nije rekao ni jednu ružnu reč.

– Ime Radivoja Koraća nam je otvaralo sva vrata gde god smo otišli da se o njemu raspitujemo. Mi smo samo želeli da napravimo jedan mali film o jednom velikom čoveku, da ostane svim narednim generacijama – objasnio je Gordan Matić, reditelj filma.

Tamara Krcunović, koja u filmu igra TV voditeljku, kaže da ni sama nije znala ko je zapravo bio i šta je sve bio Korać, a najviše joj se dopala njegova genijalnost i velika kulturna širina koju je donosio u Beograd.

Ovo je takođe, priča o jednom vremenu kada je bilo važno studirati, učiti i usavršavati se, o vremenu kada je uspeh bio rezultat truda i kada je bilo ići u pozorište i čitati knjige. Zbog važnosti iznačaja filma Ministarstvo kulture izdalo je preporuku da “Žućko” bude prikazan i u školama.

2 comments

  1. Video sam objavljene vesti ko je bio glumac prve veceri, druge veceri i sad cetvrte veceri.. Da li neko zna ko je bio glumac trece veceri (Ustanicka i Vodic kroz Beograd)?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *