“Branko” oduševio nišku publiku

U prepunoj sali Svetosavskog doma Crkveno-pevačka družina Branko koncertom je obeležila 125 godina postojanja.

Na koncertu, koji je trajao nesto više od dva sata, horisti su pevali dela crkvene i narodne muzike. Dugim i snažnim aplauzima publika je nagradila svaku od kompozicija koju je hor otpevao. Prema reakcijama publike moglo se primetiti da su najjači utisak ostavila izvođenja Mokranjčeve Pete rukoveti, pesme “Tamo daleko” i poznate ruske pesme “Kaljinka”.

– Velika je čast pevati u ovakvom horu, ali je još veća čast pesmom pronositi dobre vesti – rekao je Vladika niški Jovan.

Na svečanosti u Svetosavskom domu nastupio je i Vladimir Miler, priznati ruski umetnik tokom koncerta prisutne su pozdravili i nekadašnji horisti koji su u ovoj pevačkoj družini nastupali posle Drugog svetskog rata.

– Dok stojim pred ovim horom sećam se 1990. godine, kada smo Sara Cincarević i ja obnavljali hor. “Branko” je danas jedan od najznačajnijih horskih ansambala u Srbiji i najznačajnijih muzičkih institucija grada Niša – dalje rekao je dirigent Nebojša Todorović.

Posle koncerta posetioci su mogli da pogledaju i izložbu slika, nagrada i raznih predmeta koji su vezani u za istoriju ovog hora.

Proslavi 125 godina postojanja prisustvovali su predstavnici gradskih opština, gradonačelnik, predstavnici Ministarstva kulture.

3 comments

  1. Hm… Ko je odusevio publiku? Hor Branko ili ruski bas? Mislim da je onaj drugi. Bar pola programa je koncipirano tako da solira bas iz Rusije i da se prikriju nedostaci hora. Odlican marketinski potez da se privuce publika. Inace “V rukovet” je stvarno bila fantasticna, dok je “Kaljinka” nepotrebna i neprimerna prilici proslave jubileja hora. Pre bi se reklo da je koncert bio proklamovanje glasovnih mogucnosti soliste i bratske Rusije nego hora Branko. Osim toga veliki minus za organizatora koji je pustio da se ljudi uguse,jer nije radila klimatizacija.

  2. HAHAHAH Nebojsa Todorovic je sve ali dirigent na svu srecu nije! Velika zamerka novinaru koji je pisao ovaj clanak jer vazno je da se tacno navede ko je i sta je rekao. Inace vlada velika fama oko tog hora ali svakako da je veliki jubilej i to zasluzuje sve cestitke, medjutim mozda je vreme da se tu promeni nesto, da se dovede neko ko zna da radi posao a da se trgovci bave trgovinom! POzdrav

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *