Aleksinački amateri gostuju u niškom pozorištu

Aleksinačko amatersko pozorište (AAP) odigraće prvi put jednu svoju predstavu u niškom Narodnom pozorištu, u sredu 22. februara od 20 sati.

Ansambl AAP nastupiće sa predstavom “Život u tesnim cipelama”, rađenom po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Duke Jovanovića.

Premijera ove predstave održana je 9. decembra u fabrici Frad u Aleksincu, do sada je gostovala 8 puta. Uvrštena je i u repertoar nekih od profesionalnih pozorišta u Kruševcu i Šapcu, a do kraja sezone bi trebalo da trebalo da gostuje u 20-tak gradova, kažu u AAP.

Miloš Paović upravnik AAP kaže da zbog teme kojom se bavi u ovom delu, ansambl dobija pozive od sindikata nekoliko fabrika u Srbiji da gostuje kod njih i odigra predstavu za radnike.

– Presrećni smo zbog činjenice da smo uradili predstavu koja je više od dobrog umetničkog čina. Ona je, nažalost, ogledalo turobne socijalne sadašnjice. Iako se radi o crnoj komediji, reakcija publike je fenomenalna, gde god da gostujemo. Izgleda da se u Srbiji najslađe smejemo sopstvenim mukama – kaže Paović.

Aleksinačko amatersko pozorište postoji tek dve i po godine, a funkcioniše kao udruženje građana u kulturi, potpuno nezavisno od svih zvaničnih institucija u Aleksincu.

Ansambl je, kaže Paović, sastavljen od izuzetno iskusnih glumaca amatera, predvođenih rediteljem Dukom Jovanovićem, jednim od dobitnika nacionalne penzije zbog doprinosa u kulturi.

Pozorište na repertoaru ima 5 predstava i godišnje zabeleži oko četrdesetak izvođenja, ali vrlo retko igra u svom gradu, jer, kako kažu, nemaju svoju salu, niti dovoljno sredstava za zakup sale aleksinačkog Doma kulture.

3 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *